Газовото споразумение между Булгаргаз“ и турската компания Боташ“ е било

...
Газовото споразумение между Булгаргаз“ и турската компания Боташ“ е било
Коментари Харесай

Гуцанов, БСП: Кой одобри газовото споразумение с Боташ, което ощетява България с милиарди?

„ Газовото съглашение сред „ Булгаргаз “ и турската компания „ Боташ “ е било утвърдено от служебната власт без никой от министрите да го е виждал. Това заявихте Вие по време на чуването тук в тази зала. Малко по-късно и министър председателят Николай Денков го удостовери. Вие ще го прикривате ли това нещо или ще се влезе в сериозен спор по неговото следствие? “

 

Това попита националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов министъра на енергетиката Румен Радев по време на парламентарен надзор.
„ Вие казахте, че е поръчана такава инспекция. Докъде е стигнала тя, защото става дума за 1.850 милиарда куб. газ, която дали я взимаме, или не я взимаме – ние я плащаме. Което прави от 1 януари идната година по 178 милиона $ на месец. Ако договорът се скапе, неустойките са към 2 милиарда. Това дали е по този начин или не е по този начин? “, попита още Гуцанов.
И акцентира: „ Още повече, че нашият потенциал е към 2.5 милиарда. Ние имаме единствено по този контракт 1.85 милиарда Имаме опция от Гърция 1 милиарда, където е 100% единствено съветски газ. Имаме и Азербайджан, където имаме още 1 милиарда и също по-голямата част е съветска газ. От едната страна се приказва за диверсификация, от другата страна взимаме още веднъж съветска газ, само че на пъти по-скъпа цена. “
Социалистът насочи съответни въпроси към енергийния министър: Какво тъкмо планува това съглашение и какви са неговите последствия за енергийната ни система? Ще заплаща ли България по-висока цена на газа от това, което сме плащали последните години?
Депутатът изрази безпокойство, че както е подписан този контракт, България става негов пленник. Той също по този начин изрази страдание, че Народното събрание не е приело предлагането на Българска социалистическа партия да се направи краткотрайна комисия по този проблем.
„ Не може по този безнаказан метод всеки да подписва контракт и след това служебният министър Росен Христов да се прави на популярен енергетик. Надявам се, че Вие няма да прикривате и ще дадете точни резултати на това защо тъкмо става въпрос в този контракт “, сподели още Борислав Гуцанов от парламентарната естрада.


Той сложи и втори въпрос: „ За корабът, който дойде на цена 112 $ на мегаватчас. По това време цената на спотовия пазар е 44 $. Тук става въпрос още веднъж за десетки милиони ощетяване на страната. В микса ли е този транспортен съд или не е? Шефът на „ Булгаргаз “ ли ще понесе отговорност? “

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР