Газовият пазар на Европа през лятото ще работи при режим

...
Газовият пазар на Европа през лятото ще работи при режим
Коментари Харесай

„Газпром“ очаква ръст на доставките на газ за Европа през лятото

Газовият пазар на Европа през лятото ще работи при режим на „ зелена зима “, в подземните газохранилища би трябвало да се нагнетят 1,5 пъти повече от лятото на 2020 година, считат от „ Газпром “ (т.нар. зелена светлина за нагнетяване б.р.)

„ Европейските консуматори не престават да теглят газ от доста изпразнените поради зимата подземни складове. По данни на Gas Infrastructure Europe, към 7 март са изтеглени още 61,1 милиарда куб метра, а оставащият размер в европейските подземни газохранилища е с 23,3 милиарда куб метра под равнището от предходната година. Европа се нуждае от нагнетяване на най-малко 1,5 пъти повече газ от лятото на 2020 година “, оповестяват от компанията.

„ Газпром “ отбелязва, че отоплителният сезон в Европа продължава, а равнището на газа в подземните газохранилища е спаднало до 34 %. Така да вземем за пример в Германия размерът е понижен до 29 %, а във Франция – до 20 %.

„ Това приказва, че през лятото газовият пазар в Европа ще работи в режим на „ зелена зима “, прецизират от компанията.

През 2020 година пандемията от COVID-19 и топлата зима доведоха до намаляване на търсенето на газ в Европа. Експортът на „ Газпром “ за чужбина съгласно данните от предходната година спадна с към 10 % - до 179,3 милиарда куб м газ.

Междувременно информация на платформата за равнището на газа в подземните газохранилища на Европа демонстрира, че газохранилището в Чирен, България е запълнено до 25.01 % или от порядъка на 1.5683 TWh.

В най-хубаво положение са газохранилищата в Испания и Португалия, които за запълнени до към 63 %.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР