Газовият оператор ICGB получи окончателното съвместно решение за сертифициране като

...
Газовият оператор ICGB получи окончателното съвместно решение за сертифициране като
Коментари Харесай

ICBG официално стана вторият независим газов оператор в страната

Газовият оператор ICGB получи окончателното взаимно решение за узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор. То беше връчено в петък на двамата изпълнителни шефове Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от ръководителите на националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE – Станислав Тодоров и Атанасиос Дагумас .

Така ICGB става вторият самостоятелен газов метафоричен оператор в страната с изключение на "Булгартрансгаз ". Компанията ще може да експлоатира търговски междусистемната газова връзка Гърция-България, която на 8 юли от министър председателите на България и Гърция.

"Газ по новата тръба за търговски цели ще тръгне допустимо най-скоро. Искаме това да се стане до 15 август - дата, посочена от премиера в оставка Кирил Петков ", сподели Теодора Георгиева. Тя добави, че най-късният вероятен период е началото на отоплителния сезон.

По думите на Георгиева по техническото осъществяване на плана остава завършването на интеграцията и тестване на системата за надзор и ръководство на газопровода.

"Това ще бъде първият напълно автоматизиран газопровод в България и не можем да си позволим взаимни отстъпки. Разчитаме гръцката компания реализатор да приключи тези процеси допустимо най-скоро ", сподели още Георгиева.

Изпълнителният шеф на "Ай Си Джи Би " от гръцка страна Константинос Караянакос също акцентира, че на всяко равнище се работи за допустимо по-скорошния старт на комерсиалната употреба на газопровода.

„ Предвид обстановката в района към този момент приказваме интензивно и за опцията за надграждане на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м. годишно, което би отворило доста нови благоприятни условия за експорт към Западните Балкани, Молдова и Украйна ", сподели Караянакос.

По думите на шефовете на ICGB планът е от основно значение за повишение на сигурността на доставките на природен газ и за обезпечаване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия район на Югоизточна Европа. Той има и "отлична връзка с други енергийни планове като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис ", споделят те.

"България към този момент в никакъв случай няма да зависи от един снабдител и от едно трасе. Сега, когато главният въпрос в Европа е дали ще има природен газ, ние можем да кажем - да, ще има газ ", сподели още ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

По новия газопровод ще може да бъде превозен природен газ от Израел и Кипър, както и спомагателни размери от Азербайджан и други страни. Oбщата дължина на интерконектора е 182 км, като плановият потенциал е до 3 милиарда куб. м/год. в посока Гърция-България.

Целта на интерконектора е да понижи зависимостта на България от съветския газ. Нуждата от това се ускори, когато доставките от Русия едностранно от "Газпром " в края на април.

Правителството в оставка на Кирил Петков сложи построяването на интерконектора като акцент още при започване на своето ръководство, откакто завършването на плана беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на ръководството на ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР