Газовия пазар в България зави към високи цени © Gleb

...
Газовия пазар в България зави към високи цени © Gleb
Коментари Харесай

Транзитът на газ през България намалява, а цените за вътрешния пазар са високи

Газовия пазар в България зави към високи цени

© Gleb Garanich След като дълго време цените на внасяния в България газ бяха допустими, а държавната " Булгартрансгаз " устойчиво печелеше от преноса на съветски газ, в последната половин година, картината е към този момент напълно друга.

През последните шест месеца България заплаща двойно повече за доставения в страната природен газ в съпоставяне да вземем за пример с цените на австрийския газов хъб. В същото време преноса на съветски газ по трансбалканския газопровод е намалял фрапантно. Растящият ценови диференциал демонстрира, че двете държавни газови сдружения - " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " към момента не съумяват да се възползват от лимитираните благоприятни условия за различни доставки, нито от опцията да изискат предоговаряне на цените, по които " Газпром " продава на България. Спадащият пренос, който към момента няма отрицателно отражение върху " Булгартрансгаз " поради закрепените заплащания (независимо от размера на пренесения газ) пък поставя мрачно леке над сегашната дойна крава на българската енергетика. С прекратяването на сегашния контракт за транспорт на газ и неговите обезпечени облаги, и прехвърлянето на преноса към новия газопровод сред Турция и Сърбия, " Булгартрансгаз " внезапно ще понижи приходите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Когато имаш контракт

По време на кръгла маса по проблемите на нефтените и газовите пазари, която се организира в София, Валентин Кунев, ръководител на съдружие " Балканска и Черноморска петролна асоциация " показа данни, че за последните 6 години България е платила за вноса на съветски газ 4.68 милиарда $, до момента в който същите количества биха коствали 4.37 милиарда в случай че бяха купени от австрийския газов хъб. С различен думи страната е похарчила над 300 млн. $ допълнително единствено поради контракта на " Булгаргаз " с " Газпром ". Според Кънев в случай че се върнем по обратно разликата ще е още по-голяма. Цените на газа в България паднаха значително едвам след края 2012 година, когато България подписа предварителния контракт за по-късно провалилия се газопровод " Южен поток ", а " Газпром " направи ценова отстъпка.

След правосъдното решение на Европейска комисия против " Газпром " през предходната година България има право на предоговаряне на цените. " Булгаргаз " да вземем за пример може да изиска да му бъде доставян газ на цена за Словакия, дружно с такса за преноса. В Словакия няма борсова търговия на газ, само че цените в прилежащата Чехия са двойно по-ниски от тези в България. Може да се допуска, че в източната част на някогашната Чехословакия те евентуално също са конкурентни.

Въпреки очевидната вероятност, към този момент повече от година няма действителни опити за договаряния с " Газпром ". По информация на " Капитал " повода е, че няма предпочитание за това на най-високо политическо равнище. Вероятно заради обстоятелството, че сега се разчита точно на " Газпром " за продължението на " Турски поток " през страната и на " Росатом " за АЕЦ " Белене " и по-твърда позиция против Русия би могла да провали тези планове. Случайно или не, досегашният изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов беше уволнен преди няколко месеца, до момента в който се намираше в Санкт-Петербург за диалози с съветския газов колос.

Края на преноса

През последните две години има значителен спад на преноса на съветски природен газ през България към Турция. По данните от доклада на " Булгтрансгаз " през първото тримесечие на тази година преноса на съветски газ за Турция е понижен със 63% по отношение на същия интервал на 2018 година Общо за последните две години преноса на съветски газ към Турция се е свил три пъти. За последната година за Гърция за били пренесени с 14.5% по-малки количества.

За това има няколко съществени фактора - от една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, от друга там се внасят все по-големи количества от Каспийския район и през LNG терминалите, а и страната към този момент получава директни доставки от " газпром " по първата тръба на " Турски поток ". За Гърция пък спадът идва от увеличеното потреблението на полутечен газ. Това лято даже за първи път имаше физически поток от Гърция за България откакто " Булгаргаз " контракти по-евтини доставки на LNG.

С построяването на продължението на " Турски поток " през България се чака посоката на преноса на съветски газ да се обърне - към Сърбия и централна Европа. Тогава има и огромна възможност " Булгартрансгаз ", която в този момент печели устойчиво от преноса на газ, да се окаже даже на загуба поради нуждата да обслужва обслужва заеми за построяването на новата си газова инфраструктура.

Борсата на илюзиите

На този декор упованията цените за българския пазар да се подобрят с стартирането на газовата борса наподобяват меко казано нереални. От една страна главен продавач на нея ще е " Булгаргаз ", който ще продължи да получава природния газ по контракта с " Газпром " и няма по какъв начин да предложи по-ниска от сегашната цена. От друга към този момент руснаците отхвърлят да се включат независимо в такава свободна търговия, макар опцията за директни доставки по съществуващата инфраструктура. Алтернативния импорт - от каспийския район или посредством LNG пък би оказал резултат едвам след стартирането на междусистемната газова връзка с Гърция, което не се чака да стане преди 2021 година

По договорът с " Газпром " (който изтича през 2022 г.) България е задължена да купува избрани количества и в случай че не го прави отново би трябвало да заплаща (клаузта take-or-pay). Това значи, че след стартирането на газовата връзка с Гърция и доставките на 1 милиарда куб. м. каспийски газ пазарът ще бъде пренаситен, само че цените няма да могат да се намалят. Въпреки че контрактуваният газ с азербайджанската SOCAR е на малко по-ниски цени от газпромовския, - поради твърдите условия за доставки, " Булгаргаз " може да се наложи да заплаща за непоискани количества, което ще вдигне цената. Казано другояче в България ще има остатък на газ, който обаче ще бъде платен по непазарни цени и в случай че сегашната обстановка на пазара се резервира, надали ще може да бъде препродаден в чужбина без загуба.

Възможността за доставка на LNG евентуално могат да окажат някакъв напън върху цените, само че пазарната волатилност в този сегмент прави прогнозите несигурни.

Регионалната картина за бъдещето на България като газоразпределителен център не става по-добра и заради обстоятелството, че при започване на октомври румънската " Трансгаз " подписа контракт с оператора на австрийския газов хъб Central European Gas Hub за основаването на взаимно сдружение - Румънски газов хъб. На въпросната платформа ще се търгува както локалния рандеман, по този начин и количества на OMV, които ще могат да се транспортират както към Унгария и Словакия, по този начин и към Украйна и България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР