Газова връзка с Гърция ЕнергетикаФинално КЕВР даде зелена светлина на

...
Газова връзка с Гърция ЕнергетикаФинално КЕВР даде зелена светлина на
Коментари Харесай

„Нова ера за България“: Фон дер Лайен откри газовата връзка с Гърция

Газова връзка с Гърция ЕнергетикаФинално КЕВР даде зелена светлина на газовата връзка с ГърцияЕнергетикаГазовата връзка с Гърция получи дълго чакания Акт 16
„ Започва нова епоха за България и Югоизточна Европа “. Така ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разказа стартирането в употреба на интерконектора за транспорт на газ сред България и Гърция IGB на специфична гала в София. На събитието участваха още президентите на Азербайджан, Сърбия и Северна Македония и министър председателите на Гърция и Румъния.

Този план значи независимост от зависимостта от съветски газ. Той стои на масата от над 10 години. Започна в сложен миг и лиши доста увереност “, добави Фон дер Лайен като не пропусна да подсети, че планът се зароди още през 2009 година, когато „ Газпром “ спря ненадейно газът на България и населието трябваше да живее с дни без отопление при започване на януари.

Именно в събота, на 1 октомври, в 7 ч. интерконекторът влезе в комерсиална употреба.

Отдавна го чакахме. Не беше елементарно да стигнем дотук, само че в този момент интерконекторът е знак на увеличаващия се капацитет на нашия район “, акцентира българският президент Румен Радев.

Реализацията на трасето с дължина 183 км лиши към 12 години поради редица пречки през последното десетилетие. По газовата връзка могат да бъдат пренасяни до 3 милиарда куб. м природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. м в идващите години. По тръбата България може да внася на ниска цена азерски газ, за който има контракт с Азербайджан.



В първия работен ден на IGB се чака по газопровода да постъпят над 29 171 MWh, а за целия месец октомври прогнозата е за 888 801 MWh.

Европейската комисия поддържа построяването на интерконектора с 240 млн. евро.

Европа има всичко належащо да се освободи от хватката на Русия и всичко, от което се нуждае, е политическа воля “, уточни ръководителят на Еврокомисията.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района.

Последните документи за стартирането в употребата на интерконектора бяха утвърдени от КЕВР в петък.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР