Газопроводът вече на много места е под земята. Някъде от

...
Газопроводът вече на много места е под земята. Някъде от
Коментари Харесай

Борисов проверява от птичи поглед Балкански поток. Ще праща снимки на Путин

Газопроводът към този момент на доста места е подземен. Някъде от порядъка на 400 служащия работят тук, част от тях са италианци. 18 000 тръби са положени и още 3500 са на бургаското пристанище. На над 215 км. към този момент са настанени тръбите. По американска технология се заварява. Говорих с инженерите тук и са безусловно по график и България съблюдава всички европейски процедури. По над 5 км. дневно се работи. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на строителството на " Балкански поток " в сектора от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км.

" Тук се работи и на Нова година. Няма събота, няма неделя. Ще изпратя фотосите на Владимир Путин, с цел да види съветският президент, че се работи в България ", споделя още министър председателят във видео от инспекцията, качено на страницата му във фейсбук. От него излиза наяве още, че прави инспекцията от " птичи взор ", с хеликоптер.  „ 45 минути летим над построен газопровод. Вече на доста места тръбите са подземен, заваряват се по американска технология “, отбелязва в коментара си Борисов. 

" Не инцидентно ние назоваваме и по този начин сме го озаконили Газовия хъб " Балкан ". Това е общо разбиране - " Балканите " в подтекста на присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. Много ви апелирам да го наричате по този начин. Това сме го озаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия. Уведомил съм съветския и турския президент, че желая да се назовава по този начин на нашата територия. Аз постоянно съм бил за една обща автомагистрала, жп линия, интернет пространство, мобилни оператори и (съответно) газопроводи. Сигурен съм, че това е бъдещето ", изясни Борисов.

Във  връзка с наложените американските наказания за строителството на газопровода министър-председателят беше безапелационен: " Аз за Турция не давам отговор. Санкциите са за Турски поток, не за Балкански. Който си е нарушавал процедури, има санкциикъм тях. Ние доста ясно и тъкмо сме оповестили, че на 1 януари прехвърляме точката на контакт на туркската гранция. С това печелим 84 млн. на година, тъй като няма да плащаме тройно увеличенте такси. Освен това остарелият газопровод също е в прелестно положение и с него сме построили безспорна диверсификация ".

Според Борисов периодите за строителството на газопровода ще бъдат спазени и някъде края на май би трябвало да стане подготвен. " Имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната система и когато подписахме с Тръмп съглашението пишеше, че България е районен, разпределителен газов стратегически център на Балканите. С това сме се съгласили, че тук ще идва азерски, американски, турски, катарски, израелски, гръцки, съветски газ и, когато имаш газова " автомагистрала ", на нея ще могат да превозят всички, а българските жители ще получават директни такси от това ", акцентира той.

И добави: " С 1 милиарда по-евтин газопровод вършим, в сравнение с бяха процедурите по Южен поток ".

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР