Газохранилището в Чирен вече се пълни - на 20 април

...
Газохранилището в Чирен вече се пълни - на 20 април
Коментари Харесай

Газохранилището в Чирен вече се пълни

Газохранилището в " Чирен " към този момент се цялостни - на 20 април беше запълнено на 16.1%, а към 9 май към този момент е съвсем 20%. Това е добра вест - при тази неустановеност би трябвало да имаме оптимално запаси, изключително от вносни енергийни източници.

Това разяснява във " Facebook " икономистът Георги Ангелов.

Да имаме запас от газ и петролни артикули е даже по-важно от зърнен запас, тъй като зърното си го произвеждаме (скоро чакаме нова реколта), а газ и нефт не произвеждаме.
Добре е, че " Чирен " се цялостни, само че е още по-добре в случай че се цялостни по-бързо. Това е допустимо механически.

Техническият потенциал за нагнетяване е 34 GWh дневно, а в последните седмици се употребява към една трета от него. Така че има опция и за по-бързо пълнене на газохранилището и тя би трябвало да се употребява.

Досега " Чирен " се е разглеждало единствено като търговски запас, който изглажда доставките и потреблението на газ през зимата.

В началото на предходната зима " Булгаргаз " даже не изпълни " Чирен " догоре - при започване на отоплителния сезон хранилището беше цялостно единствено на 75%. Чирен, обаче, става по-голям в този момент и може да се преглежда и като държавен запас.

Затова и планът за уголемение на " Чирен " би трябвало да се задвижи по-бързо, както и други вероятни планове за газохранилища в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР