Газохранилището в Чирен е пълно около 35 процента. Това каза ...

Газохранилището в Чирен е пълно около 35 процента. Това каза

Газохранилището в Чирен е запълнено 35 процента

Газохранилището в Чирен е цялостно към 35 %. Това сподели енергийният министър в оставка Александър Николов и добави, че се работи за обезпечаването на всички нужни количества природен газ.

" Отделно, дано да не се не помни, че в последна сметка българската страна разполага с деен контракт с " Газпром Експорт " и връзката дотолкоз, доколкото обгръща естествени правни и търговски връзки, не е серпантина. Как се чака да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, освен в България, в случай, че главен снабдител не е ясно по какъв начин ще реагира ", разяснява той.

Александър Николов сподели още, че се водят диалози и за спомагателни количества азерски газ над тези, които са посочени в контракта и към този момент се доставят в страната ни в цялостен размер.

" За спомагателни количества се водят договаряния, само че би трябвало да се прави разлика сред 25-годишен контракт и търговски договаряния, които включват доставка в този момент, незабавно на пазарна цена ", изясни той.

Александър Николов трябваше да бъде изслушан в парламентарната енергийна комисия, само че тя не организира съвещание поради липса на кворум.

Източник: econ.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg