Газираната вода може да бъде газирана естествено или чрез добавен

...
Газираната вода може да бъде газирана естествено или чрез добавен
Коментари Харесай

Как се газира водата? Митове и факти за газираните води

Газираната вода може да бъде газирана естествено или посредством прибавен въглероден диоксид. Въпреки че продължава да бъде желана надалеч по-рядко от елементарната вода, газираната вода става все по-популярна опция, предоставяйки многообразие в избора, както и вариации във връзка с усета и чувството.

Според, английското съдружие на производителите и вносителите на натурални води, газираната вода продължава да бъде свързвана с известно комплициране.

„ Митовете “ към нея се отнасят най-вече до нейния „ генезис “ и резултата ѝ върху здравето. Кои са те и има ли истина в тях?

Как е „ направена “?

Газираната водата може да бъде естествено газирана или с добавена карбонизация. Естествено газираната нормално идва от райони с вулканична интензивност в предишното. Охладената магма отделя въглеродна киселина надълбоко в земните глъбини, която по-късно прониква в някои естествени минерални води. В исторически проект газираната вода е била високо ценена поради минералното си наличие и ободрителен усет. За да се реализира същият резултат с негазираните натурални минерални води, към тях се прибавя въглероден диоксид.

Какво съдържа?

Някои минерални води съставляват скъп източник на магнезий и калций, като оказват помощ за покриване на дневните правила за банкет на тези хранителни субстанции, сочат направени в Канада проучвания. Количеството на намиращия се в някои газирани води натурален минерал натрий варира според от геологията на земните глъбини. Европейски Съюз и Англия дефинират оптималната горна граница за натрий в бутилирана вода, която е 200mg/l.

Независимо дали е елементарна или газирана, натуралната минерална вода не съдържа калории или захар. В този смисъл измежду потребителите съществува известно комплициране. Според изследване на NSWA близо 10 % от интервюираните неправилно считат, че газираната минерална вода съдържа захар и надлежно калории.

Дентално здраве

Що се отнася до здравето на зъбите, натуралната вода (газирана или негазирана) е най-хубавият вероятен избор за хидратация. Някои газирани води имат по-ниско рН от негазираните. Напитките с ниски стойности на pH, под 6, водят до по-силна ерозия спрямо тези с неутрално или алкално рН.

Води ли до напълняване?

Според някои изследвания газираната вода може да докара до повишение на хормона на глада, наименуван грелин. Принципно, когато равнищата му са по-високи, усещаме повече апетит, което косвено би довело до наддаване на тегло.

За какво да внимаваме?

При водите с прибавен въглероден диоксид би трябвало да обърнем особено внимание на етикета, с цел да сме сигурни, че газираната водата, която купуваме е натурална минерална или изворна вода. Не рядко на пазара се срещат газирани води, кото са трапезни или казано с други думи, не са натурални и не носят добавената стойност, която имат минералите и детайлите в натуралните минерални води. Каква газирана вода ще си купим е въпрос на персонално желание, само че е значимо да бъдем добре осведомени какъв артикул избираме за себе си и за своите близки и да четем деликатно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР