Газът в Европа поскъпва с около 6% по време на

...
Газът в Европа поскъпва с около 6% по време на
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва с 6% към 147 евро за мегаватчас със започналото застудяване

Газът в Европа нараства с към 6% по време на следобедната европейска търговия, защото захлаждането в Европа провокира безпокойствие и докара до повишение на търсенето на синьото гориво, съобщи БНР.

Към 16,30 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF с доставка през януари 2023 година нарастват с 6% към 147 евро за мегаватчас.

През последните дни стартира действителния отоплителен сезон на остарелия континент, като северната част на Европа е изправена пред минусови температури през идващите две седмици, съгласно прогнозите за времето. Отне известно време за достигането на зимни температури на континента, само че в този момент наподобява, че те идват с цялостна мощ.

Газовите складове към момента са релативно цялостни за сезона и доставките на полутечен природен газ не престават да идват. Но към момента съществуват опасности, че едно по-силно захлаждане може бързо да изчерпи запасите, оставяйки континента изложен на риск от вероятно ограничение на доставките.

Хранилищата на газ в Европейски Съюз са цялостни на 90,93% към 5 декември по отношение на 91,3% ден по-рано, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), само че откакто бяха запълнени над 95% през първата половина на ноември. В най-големия консуматор на газ - Германия, хранилищата към момента са цялостни на 96,4%, само че откакто в средата на ноември бях запълнени на близо 100%.

Българското вместилище в Чирен пък е цялостно на 89,3% към 5 декември, само че по отношение на 89,79% ден по-рано и оптималната запълняемост от 93,71% през респект целия ноември.

Въпреки че газохранилищата остават по-пълни от естественото за този интервал на годината и огромният импорт на полутечен природен газ компенсира спада на съветските газови потоци, вероятностите остават предизвикателни, като доста анализатори допускат, че търсенето ще би трябвало да намалее още повече и ще е нужен повече импорт на полутечен природен газ, с цел да се премине през зимните месеци.

Европа и Обединеното кралство внесоха рекордните 11,14 милиона тона полутечен природен газ през ноември и са на път да получат 12,2 милиона тона през декември, само че търсенето на газ в Европейски Съюз беше понижено с една четвърт предишния месец и държавните управления към този момент предизвестиха за вероятни спирания на електрозахранването.

Търговците наблюдават от близко какъв брой дълго ще продължи захлаждането в Европа и до каква степен то ще се популяризира в Азия. С по-ниски потоци по тръбопроводи, идващи от Русия, Европа зависи мощно от доставките на полутечен природен газ, които районът сполучливо притегли на фона на слабото търсене от огромните азиатски купувачи.

Но това към този момент стартира да се трансформира. Китай усили покупките на сила предишния месец, защото температурите там паднаха, а търсенето на въглища и газ за отопление също се увеличи. Признаци, че рестриктивните й политики против Covid-19 се облекчават, допускат, че може да има по-голяма конкуренция за товарите, което в допълнение да увеличи цената на втечнения природен газ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР