Газът в Европа поевтинява слабо по време на търговията в

...
Газът в Европа поевтинява слабо по време на търговията в
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтинява слабо след ръст от близо 40% през предходните три сесии на търговия

Газът в Европа поевтинява едва по време на търговията в сряда след растеж от близо 40% през предходните три сесии, като търговците на синьото гориво са в очакване на по-голяма изясненост по отношение на договарянията сред енергийния колос Chevron Corp. и неговите чиновници в предприятието за полутечен природен газ в Австралия.

Към 13.00 часа българско време ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 1,5% към 48,66 евро за мегаватчас, откакто при започване на днешната търговия нарастнаха за малко до 50 евро/MWh за пръв път от началото на април тази година.

Цените на синьото гориво скочиха внезапно в края на предходната и началото на тази седмица от равнища към 35,60 към 50,00 евро за мегаватчас на фона на нарасналото безпокойствие по отношение на доставките, като Европа е на прага на отоплителния сезон, защото се чака температурите да стартират да падат през идващите няколко дни.

Въпреки че европейските газохранилища са съвсем цялостни (на 97,09% към 9-и октомври) и ще обезпечат буфер при евентуални ограничавания в доставките, районът се нуждае от непрекъснати доставки, с цел да задоволи търсенето, откакто загуби множеството си доставки на газ по тръбопроводи от Русия през предходната година, съобщи БНР.

Цените на природния газ започнаха да се покачват още в края на предходната седмица, откакто служащите в оборудванията за полутечен природен газ в Австралия обявиха, че възнамеряват да възобновят стачките, в случай че не бъде реализирано съглашение за заплащането и условия на труд с оператора Chevron.

Перспективите за доставките станаха още по-песимистични и неразбираеми, откакто Израел подреди прекъсването на огромно си газово находище " Тамар ", базирайки се на опасения за сигурността предвид на нарастващия боен спор с " Хамас ". Това излага на риск износа на полутечен природен газ от страна на Египет, защото северноафриканската страна би трябвало да се оправи със спада в доставките от Израел.

Пазарът на синьото гориво остава нащрек и поради засечения теч в подводния газопровод сред Финландия и Естония в Балтийско море, като проверяващите органи считат, че това е в  резултат на тенденциозен " външен акт ", целящ опустошения.

Междувременно се чака температурите в огромна част от Западна Европа и във Англия да бъдат с 5-6 градуса по целзий под естествените за този интервал през идващия уикенд и при започване на идната седмица, съгласно прогнозата на Maxar Technologies.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР