Газът ще си възвърне позициите до пет години, категоричен е

...
Газът ще си възвърне позициите до пет години, категоричен е
Коментари Харесай

Петър Хетемов от БАОВК: Отоплението с климатици - на най-разумни и достъпни цени тази зима


Газът ще си възвърне позициите до пет години, безапелационен е специалистът

В очакване на зимата и на фона на прогнозите цените на енергоносителите да вървят нагоре, семействата са изправени пред комплицирания въпрос – кой е най-изгодният вид за отопление. Битовият ток е единственият енергоизточник сега, който се задържа на относително постоянна цена, а съгласно експертите отоплението на климатик си остава най-евтиното и през тази зима. От  потърсихме за коментар по тематиката Българската асоциация отопление, вентилация и климатизация (БАОВК).

Петър Хетемов – съпредседател на БАОВК разкри, че несъмнено има забележителен растеж в търсенето на климатици. Той даде потребни препоръки защо би трябвало да внимаваме при покупката на климатик, по какъв начин да го използваме, с цел да бъде оптимално ефикасен и пестелив и кое е най-подходящото място в жилището, където да го сложим. 

„ За първи път следим наклонност да се купуват климатици в летния сезон, които ще се употребяват най-вече за отопление през зимата. Като цяло нашият бизнес сегмент е разграничен на летен и зимен сезон. Предходните години през лятото потребителите купуваха по-бюджетни климатици, които да се употребяват най-вече за изстудяване, а надлежно есенно-зимния сезон купуваха климатична техника от по-висок клас, подобаваща за отопление, приказваме за по-енергоефективни климатици. И това е разумно. Докато тази година растежът в търсенето и надлежно продажбите на климатици е налице и то растеж в покупка на климатици от висок клас през летен сезон с наклонност за отопление “, изясни пред Tribune Петър Хетемов.

„ Основният проблем на пазара сега е, че няма наличност на доста от марките от висок клас, които се оферират, и доставките се забавят, изключително от Китай. Но този проблем като цяло съществува в международен мащаб и е обвързван с липса на електронни съставни елементи. Това се следи и в други сфери и не е повлияно от енергийната рецесия “, уточни той.

По думите му и на европейските огромни пазари сега има огромен растеж на покупките на климатична техника, което се отразява на доставките за нашия пазар.

„ Защото въпреки всичко ние сме по-икономичен пазар и общо взето производителите гледат да обслужат първо огромните пазари. Това се следи сега, откогато стартира войната в Украйна и се развихри газовата рецесия, тъй като всеобщо огромните пазари преди този момент бяха на отопление на газ. Говорим за Германия, Франция, Италия и така нататък “, изясни специалистът.

„ Като цяло отоплението посредством климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима . Това е най-бързото решение за потребителите да се мине от един вид на отопление към други. Говорим за инвенторните битови климатизатори, вид „ сплит системи “, които се конфигурират най-бързо, а пък и параметрите им са доста високи “, акцентира Петър Хетемов.

Той означи, че другият сегмент, при който се следи висок растеж в продажбите, са термопомпените елементи.

„ Отоплителни съоръжения, които досега са били решени по този начин, че да се обслужват от газови котли и от пелети, сега се подменят. Самите съоръжения остават, само че източникът на топлота е термопомпен. Там е най-висока успеваемостта, само че надлежно бюджетът е доста по-висок. Това е решение най-вече за къщи и по-големи жилища “, изясни съпредседателят на БАОВК.  В този сегмент съществува проблем с наличностите при актуалната конюнктура, означи той.

Експертът уточни още, че както във връзка с климатиците, по този начин и във връзка с термопомпените системи цените непрестанно порастват.

„ Имайте поради, че цените на климатичната техника и на термопомпените системи от начало на 2022 година означават растеж от над 25% при някои производители “, уточни Хетемов.

Той обърна внимание и на това, че доста от потребителите въпреки всичко сменят пелетните уреди, тъй като цената на пелетите сега също е много повишена по отношение на предходните сезони.

На въпрос защо би трябвало да внимаваме, когато избираме климатик за дома, специалистът даде следните препоръки:

„ Самият Европейски съюз постанова годишно на производителите да подвигат енергийните класове и параметрите на уредите, тъй че даже по-бюджетните уреди към този момент са с висок клас във връзка с енергоефективността. Разбира се, когато приказваме за отопление, би трябвало да се търсят уреди, които са подобаващи за отопление и устоят на по-ниска температура. Това е едно от нещата, на които би трябвало да се обръща внимание – при какви температурни диапазони работи уредът. Естествено би трябвало да се избират и производители, които имат обичаи в производството на климатична техника, имат история и са известни. Това е моят съвет. Да не се доверяват клиентите на производители, които нямат опит и обичаи. Това е значимо от позиция на периода на употреба, на параметрите, които реализират уредите, метода на работа и не на последно място сервизното обслужване. Все отново това е дълготрайна инвестиция, не е за една или две години. Затова аз предлагам потребителите да се ориентират към известни и световноизвестни марки. Знаем, че търсенето се отразява и на предлагането, и в този момент се появяват марки, които не са известни, само че не мога да кажа какво е равнището на качеството при тях “.

Особено значимо е потребителите да съобразят от кое място и по какъв начин ще закупят уреда , кой ще го обслужва дълготрайно и кой ще го конфигурира.

„ Това е може би най-важният миг за тях. За самата покупка на добър климатик те могат да се осведомят елементарно в интернет. Въпросът е, че по-късно уредът е привързан с компанията инсталатор и поддържащата компания. И даже да са купили климатик с положителни механически параметри, може да имат проблеми в дълготраен проект с изпълнителя. Така че, моята рекомендация е хората да избират потвърдени компании, множеството от които са членове на нашата асоциация (бел. ред. Българска асоциация отопление, вентилация и климатизация). Ние се борим главно с тъкмо тези компании, които са нелоялните и които нямат добър имидж в сектора “, безапелационен е съпредседателят на БАОВК.

На въпрос дали мрежата би издържала, в случай че огромна част от хората тази зима решат да се отопляват на климатик, той изясни следното:

„ Аз нямам данни и не мога да дам прецизен отговор. Въпросът е към специалистите, които са осведомени с нашите електрически мрежи, знаят какво е натоварването им и надлежно потенциала им. Имайте поради, че има здания, които са проектирани да се отопляват с газ, а в този момент ще се сложат климатици. Реално самите изчисления на натоварването им не са правени за електрическо отопление. От тази позиция може да има проблем. Например, при един апартамент, който е очакван да се отоплява с ток, електрическата мощ е по-висока, при един, който е на газ, тя е на половина съвсем. Тук си задаваме въпроса по какъв начин ще стоят нещата по повод и на противопожарната сигурност. Отделно има един различен сериозен миг. Когато се мине световно на електрическо отопление, не приказваме единствено за климатици, а и за конвектори и всевъзможни уреди на електрическа сила, и тази наклонност се резервира още една-две години, чисто откъм тематика екология накъде ще вървим? Защото най-хубавият и най-екологично чистият вид за отопление е природният газ. Има доста въпросителни и неясноти, само че всички ние търсим бързи решения по отношение на обстановката, а климатикът е най-бързото и ефикасното на този стадий “.

Петър Хетемов даде потребни препоръки и за вярната употреба на климатик . Има няколко съществени правила, които би трябвало да съблюдаваме, с цел да реализираме оптималната успеваемост както от позиция на икономисване на сила, по този начин и от позиция на отопление.

„ Има консуматори, които обичат по-високи температури и такива, които избират умерените. Всеки климатичен апарат има стандартизация – каква е температурата на открито за дадени климатични зони в България и какъв брой би трябвало да е вътре в помещението. Това е калкулацията, която проектантите вършат при всеки един план на всяка една постройка по принцип. Температурата за София, да вземем за пример, варира сред 22-24 градуса, което е обикновено. Има консуматори, които желаят да доближава 30 градуса. Тогава уредът се натоварва и пораждат повредите. Той не може да доближи този потенциал, когато външната температура е -15, условно казано. Така че е хубаво да се поддържа  този температурен диапазон – 22-24 градуса “, поучава специалистът.

Освен това не е добре климатикът да бъде изключван, когато не сме у дома денем .

„ Не е хубаво да се стопира и включва уредът, тъй като при всяко включване той наваксва температурата и подвига потреблението, до момента в който доближи мечтаната температура. Компресорът работи на високи стойности. По-икономично е, от позиция на консумация, да не спирате климатика, а при овакантяване заран на жилището, да го оставите на 20 градуса и когато вечер се приберете, да го увеличите на 24 градуса примерно. В днешно време новите уреди имат алтернатива и за wifi ръководство. Има такива модели климатици, които дават опция за отдалечено контролиране на градусите, тъй че помещението да бъде темперирано, когато потребителите се приберат “, изясни Хетемов.

Изключително значимо е да се прави постоянна профилактика на уредите и филтрите да се чистят от време на време.

При инсталацията на климатиците също има правила, които е належащо да се съблюдават.

„ Не би трябвало да има огромна раздалеченост сред вътрешното и външното тяло, а и чисто естетически е по-добре да са по-близко едно до друго, тъй като въпреки всичко в множеството жилища няма построени съоръжения на тръбни разводки и действително се гони някаква хармония при слагането. Техниците се преценяват и с това. Не всякога уредът се слага, където е най-ефективно, а се избира компромисен вид. Повечето жилища ново строителство към този момент разполагат с съоръжения за климатични техники “, означи специалистът.

Според БАОВК цените на климатичната техника ще не престават да се покачват, като наклонността ще се резервира и идната година.

„ Покачването на цените не се дължи единствено на енергийната рецесия. Пандемията също оказа съществено въздействие, най-много с транспортните проблеми. Надяваме се, обаче, покачването на цените да е по-плавно, да не е с такива бързи темпове, каквито следим от началото на 2022 година, тъй като сега обстановката е в действителност сериозна “, разяснява Петър Хетемов.

Той направи и прогноза по повод развиването на енергийната рецесия в международен мащаб.

„ Нашата асоциация е член и на европейската асоциация РИВА. Ползваме нейните канали за информация, държим връзка с сътрудниците от другите европейски страни. Положението в близко бъдеще не е оптимистично. Това не е загадка. Всички го знаем. Мо
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР