Газът ще поскъпне с 13,35% от 1 април, показват предварителните

...
Газът ще поскъпне с 13,35% от 1 април, показват предварителните
Коментари Харесай

Синьото гориво поскъпва с над 13% от 1 април, с 30 до 50 % скача и цената на парното

Газът ще нарастне с 13,35% от 1 април, демонстрират предварителните планове на Комисията за енергийно и водно контролиране. Те бяха показани по време навън съвещание на КЕВР, на което разискаха подаденото на 11 март заявление на " Булгаргаз " за повишение на цената на горивото.

Изчисленията на КЕВР с данни от газовия хъб в Нидерландия до 29 март демонстрират, че цената на газа за април би трябвало да е към 128 лева за мегаватчас. В подаденото заявление на " Булгаргаз " от 11 март се предвиждаше, че цената на горивото за април ще нарасне с 58% до 179 лева за мегаватчас. Но то отразяваше борсовите цени на горивото за първите 10 дни на месеца. След това цената се намали и по тази причина повишаването на газа ще бъде по-малко. Окончателното решение за цената на газа за идващия месец ще бъде взето от КЕВР на 1 април на база данни за борсовите цени до 31 март.

В сряда на газовия хъб в Нидерландия цената на горивото беше към 118 евро за мегаватчас, в случай, че през януари и февруари, преди войната в Украйна, се продаваше за към 75-80 евро за мегаватчас. Това съставлява нарастване с към 48%. Цената на съветския газ за България е обвързвана с котировките в Нидерландия. 70% от цената на газа за България се дефинира от котировките на хъба в Нидерландия, а останалите 30% зависят от цената на петрола.

Поскъпването на газа ще докара до повишаване на цената на парното. Според Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България, по принцип повишаването на парното би трябвало да е минимум с 50 на 100, тъй като актуалните цени на топлофикациите са определяни когато газът струваше 50 лева за мегават час и не са променяни от средата на предходната година. Според него обаче КЕВР ще вземе решение за повишаване на парното с до 30%, като смяната в цената евентуално ще влезе в действие от 1 юли.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР