Газът по втората тръба на газопровода Турски поток в началото

...
Газът по втората тръба на газопровода Турски поток в началото
Коментари Харесай

Газпром: През 2020 г. може да потече газ от Турски поток през България

Газът по втората тръба на газопровода " Турски поток " при започване на 2020 година може да тръгне през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария, защото те взеха решение за развиват мрежите си. Това разгласи в петък президентът на съветската газова компания " Газпром " Алексей Милер пред публицисти в Санкт Петербург, представен от организация ТАСС.

Той също по този начин сподели, че мирното съглашение сред концерна и Брюксел по антимонополното следствие на Еврокимисията за корист с господстващо състояние в Югоизточна Европа няма да повлияе на цената на газа в Европа. Милер се спря и на конкуренцията на втечнения газ като уточни, че СЩ в никакъв случай няма да съумеят да внесат повече полутечен газ в Европа, в сравнение с доставя " Газпром " по тръбапроводи.

" В началото на 2020 година природният газ по " Турски поток “, откакто бъде пуснат в употреба неговата планова мощ, може да премине през газотранспортните системи ни България, Сърбия и Унгария “, сподели Милер.

Реално това е повтаряне на трасето на спрения от Кремъл газопровод " Южен поток " и думите на Мирел удостоверяват опасенията, че проектите на Русия не са да зарежда планувания от българския министър председател Бойко Борисов хъб край Варна, а да отиват пренос до Югоизточна Европа.

" Днес не мога да ви посоча точната дата, само че безусловно тъкмо - и първата, и втората права на газопровода ще бъдат пуснати в употреба до края на 2019 година “, съобщи той.

В края на май съветският президент Владимир Путин след приключването на договарянията с българския министър председател Бойко Борисов удостовери, че „ Газпром “ създава построяването на втората права от „ Турски поток “ от Турция за България.

Милер обаче уточни, че построяването на пряк газопровод към България от Русия е допустимо единствено при 100-процентови гаранции от тази страна и Европейската комисия.

" Газпром “ стартира строителството на морския сектор от " Турски поток “ през май 2017 година, а първата тръба към този момент е излязла на брега на Черно море в Турция.

Милер разяснява пред публицистите още, че съглашението с Брюксел (за отбягване на многомилиардна санкция против вдишване на задължения за конкурентност) " няма да повлияе цените, защото то не дефинира цени ".

" Наш приоритет е било и ще бъде осъществяването на нашите договорни отговорности в цялостен размери и в период ", сподели шефът на газовия монополист.

Той изрази още мнение, че " Америка в никакъв случай няма да догони и да изпревари Русия с доставките си на полутечен газ в Европа ". " Причината е, че основни за потребителите са въпросите за цената и за сигурността на доставките. Цената на тръбопроводния газ постоянно ще е по-ниска от тази на втечнения газ и в частност на газа от Северна Америка, тъй като нашите залежи и центрове за газов рандеман са на доста по-близко разстояние ", сподели Милер.

Той даде за образец, че сега цените на американския полутечен газ са с 10 на 100 по-високи от тези на съветския тръбопроводен. " И да, делът на американския полутечен газ на европейския пазар е беден – към 0.5 на 100 ", добави той.

По-рано Милер не изключи опцията съветският експорт на газ в Европа да доближи 200 милиарда куб. м през тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР