Газа е изправена пред заплахата от глад и болести, след

...
Газа е изправена пред заплахата от глад и болести, след
Коментари Харесай

„Гладът и болестите“ преследват Газа, докато недостигът на гориво блокира помощта: Агенции

Газа е изправена пред опасността от апетит и заболявания, откакто доставките на помощ бяха спрени заради липса на гориво и спиране на връзките, предизвестиха филантропични организации.

Доставките на помощ в анклава още веднъж са спрени, защото Израел продължава да лимитира доставките на гориво. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) съобщи в петък, че цивилните са изправени пред „ непосредствената опция да умрат от апетит “. Световната здравна организация предизвести, че заболяването се популяризира бързо.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Анализ: Коя е идната цел на Израел след болничното заведение ал-Шифа в Газа? Снимки: Хора по света стачкуват против войната на Израел против Газа Израел „ не съумя “ да сведе до най-малко цивилните жертви в Газа: Нетаняху завършек на списъка

Спирането на доставките на филантропични доставки задълбочава мизерията на гладните и бездомни палестинци, до момента в който войната на Израел продължава.

Въпреки че Израел разрешава на част от помощта да минава в Газа през граничния пункт Рафа, свързващ анклава с Египет, той пропуща съвсем никакво гориво.

Хуманитарните организации споделят, че това спъва разпределението на доставките. Палестинските телекомуникационни компании Jawwal и Paltel обявиха в четвъртък, че мрежите им са спрели да работят, откакто горивото им е свършило. Имаше няколко спирания на връзките в Газа по време на израелското нахлуване.

Хуманитарните организации акцентират, че даването на цялата помощ и медицински грижи зависи в огромна степен от доставките на гориво.

Военният кабинет на Израел разгласи в петък следобяд, че ще позволява два камиона с гориво дневно в Газа „ за потребностите на Организация на обединените нации “.

Горивото е предопределено да обезпечи „ минимална “ поддръжка за водоснабдяване, канализация и санитарни системи за попречване на пандемии, сподели чиновник.

Отчаяна потребност

Организация на обединените нации сподели, че няма да има интервенция за трансгранична помощ в петък заради дефицит на гориво и прекъсване на връзките. За втори следващ ден в четвъртък в Газа не дойдоха камиони с помощ заради липса на гориво за разпределение на помощ.

Изпълнителният шеф на WFP Синди Маккейн сподели, че съвсем цялото население обезверено се нуждае от хранителна помощ.

„ Доставките на храна и вода на практика не съществуват в Газа и единствено дребна част от нужното идва през границите “, сподели тя в изказване.

„ С бързото приближаване на зимата, рисковите и пренаселени приюти и неналичието на чиста вода, цивилните са изправени пред непосредствената опция да умрат от апетит “, сподели Маккейн.

„ Производството на храни е съвсем изцяло спряно, пазарите са се сринали, риболовците нямат достъп до морето, фермерите не могат да стигнат до фермите си “, сподели Абир Етефа, районен представител на Световната стратегия за храна в Близкия изток. „ Хората са изправени пред непосредствената опция да умрат от апетит. “

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че е доста обезпокоена от разпространяването на заболяването в Газа, цитирайки повече от 70 000 докладвани случая на остри респираторни инфекции и минимум 44 000 случая на диария, доста повече от предстоящото.

Без прекъсване

Тъй като войната е на път да навлезе в седмата си седмица, няма признаци за прекъсване на израелското нахлуване и блокадата на Газа, макар интернационалните апели за преустановяване на огъня или най-малко за филантропични паузи.

Палестинската новинарска организация Wafa заяви в петък, че минимум девет души са били убити, а други са ранени при израелски удар, който удари група разселени хора покрай Рафах - единственият пропускателен пункт за помощ.

Началникът на щаба на израелската войска сподели, че Израел е покрай унищожаването на военната система на Хамас в северната част на Ивицата Газа.


Конфликтът беше провокиран от трансгранично нахлуване на бойци на Хамас на 7 октомври, при което бяха убити към 1200 израелци, най-вече цивилни.

Повече от 11 500 палестинци, минимум 4700 от които деца, към този момент са били убити при ответната военна офанзива на Израел против Газа, съгласно здравното министерство на анклава.

Израел срина цели квартали на Газа с въздушни и артилерийски офанзиви, стотици хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си, а филантропичната обстановка е пагубна, споделят филантропичните организации.

 


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР