Газ за България на по-ниски цени от руските е договорил

...
Газ за България на по-ниски цени от руските е договорил
Коментари Харесай

Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ

Газ за България на по-ниски цени от съветските е договорил по време на визитата си в Съединени американски щати министър председателят Кирил Петков. От държавния пресцентър оповестиха, че министър председателят е провел среща с вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис. В Белия дом двамата са разискали и войната в Украйна. Министър-председателят е провел и онлайн среща с държавния секретар Антъни Блинкен.

По време на срещите си във Вашингтон министър председателят Кирил Петков е финализирал договаряния за доставки на полутечен газ от Съединените щати, които са почнали още през февруари. Става ясно, че цените са по-ниски от тези, на които получавахме синьо гориво от " Газпром ", само че към момента не е ясно тъкмо какъв брой по-ниски са.

Доставките ще стартират от началото на месец юни. Обемите не са ясни, само че в неделя вицепремиерът Асен Василев заяви, че " Булгаргаз " към този момент е резервирал задоволително танкери за транспорт на полутечен газ до края на юли, когато би трябвало да стартират общоевропейските доставки по контракта сред Еврокомисията и Съединените щати. Според този контракт до края на годината Европа би трябвало да получи 15 милиарда кубични метра полутечен американски природен газ. Според информацията министър председателят Петков е договорил с американската страна регулярни, а не краткотрайни доставки.

Вариантите за доставка са два - единият през Гърция, откакто бъде приключена междусистемната връзка сред двете страни. Страната ни е акционер и в построяването на терминал за полутечен газ на пристанището в Александруполис. Турция също разполага с доста терминали за разтоварване на танкери с полутечен газ и имат задоволително свободен потенциал. В неделя вицепремиерът Асен Василев заяви, че се работи за доставки през Турция, свободният потенциал на тръбата сред България и Турция е 17 милиарда куб. метра, а потреблението у нас е 3 милиарда. Т.е. задоволително свободен потенциал има както за доставка у нас, по този начин и за пренос към други страни. Ако погледнем Южния газов кулоар - логистично има и други разновидности за доставка. Какъв тъкмо ще бъде определен следва да се разбере. Премиерът Кирил Петков се прибира от Съединените щати късно довечера и се чака на следващия ден да осведоми държавното управление за постигнатите сделки във Вашингтон.

В Белия дом с Камала Харис Петков е разискал още стратегическото партньорство сред двете страни, както и войната в Украйна. По думите на Петков тази война е посочила нуждата от ускорени и действителни ограничения в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис е поздравила България за решителните дейности, с които отстоява своя енергиен суверенитет. В онлайн диалог с Антъни Блинкен Петков е разискал опциите за партньорство със Съединени американски щати за енергийна диверсификация на България и на района. Двамата са разговаряли още за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развиването на Западните Балкани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР