Гъвкав и водоустойчив, магнитоеластичният генератор не се влияе от влагата

...
Гъвкав и водоустойчив, магнитоеластичният генератор не се влияе от влагата
Коментари Харесай

Еластична носима джаджа прави ток чрез нано-магнити


Гъвкав и водоустойчив, магнитоеластичният генератор не се въздейства от влагата и до момента с човешкото тяло. Снимка: UCLA

Всички сме чували доста за носими пиезоелектрични устройства, които създават електричество от придвижването на хората, само че такива устройства всекидневно имат характерни условия за работа. Нова носима джаджа за рандеман на електричество обаче може да се реализира триумф там, където другите се провалят.

Устройството употребява така наречен магнитоеластичен резултат, който включва потребление на машинален напън за прилепяне и делене на магнити в даден материал. По този метод се генерира електрически ток от смяната на силата на магнитното поле.

Магнитоеластичният резултат не е нещо ново, само че до момента употребяваните материали бяха прекомерно тежки или твърди за носена комфортно по тялото. Сега обаче екип от UCLA е основал материал, който е задоволително мек и еластичен, с цел да се носи върху постоянно движещи се елементи на тялото. Състои се от катализирана от платина силиконова полимерна матрица, в която има дребни неодимово-желязо-борни магнити.

Прикрепено към лакътя на доброволец посредством силиконова лента, устройството генерира електрически ток от порядъка 4,27 милиампера на квадратен сантиметър. Това се случва, до момента в който лакътът на индивида се движи, което кара дребните магнитчета неведнъж да се разделят и да приближават. Нещо повече, опитите демонстрират, че устройството е задоволително сензитивно, с цел да може даже да преобразува човешките пулсови талази в електрически сигнали – а това значи, че може да бъде интегрирано в независимо захранван пулсомер.

Най-хубавото е, че новият тип устройство не е уязвимо от позиция на околната среда – не се въздейства от влажността, породена от изпотяването и флуидната среда на човешкото тяло. Освен това мекият магнитоеластичен генератор има по-висока мощ.

Изследването е разказано в документ, оповестен неотдавна в списанието Nature Materials.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР