Гъсениците на дъбовия процесионен молец, който у нас е известен

...
Гъсениците на дъбовия процесионен молец, който у нас е известен
Коментари Харесай

Напаст! Токсични гъсеници нападнаха Лондон

Гъсениците на дъбовия процесионен молец, който у нас е прочут и като дъбова процесионка, са извънредно рискови, тъй като съставляват мощен алерген. А в Югоизточна Англия и даже в столицата Лондон сега се следи занчитено увеличение на популацията на тези инсекти, оповестява BBC. 

Косъмчетата на гъсеницата могат да провокират обриви, раздразнение в гърлото и очите и даже проблеми с дишането. Комисията по горите във Англия насочи категорично предизвестие към жителите да се пазят от рисковите гъсеници. Вече има десетки хора, потърпевши от токсичните твари.

Дърветата в някои от местностите, където са видяни отровните инсекти, са били обработени от горските стопанства, написа още изданието. Кампанията по обезпаразитяване ще продължи до края на май и началото на юни, само че по-късно гъсениците към този момент ще са прекомерно огромни и няма да се повлияят от препаратите, настояват специалистите. 

Някои от потърпевшите се оплакват от тежки обриви след досег до гъсениците и техните гнезда. Специалистите предизвестяват, че най-уязвими са дребните деца и домашните любимци, при които алергичните реакции се развиват извънредно бързо. 

Всяка гъсеница на дъбовия молец има до 62 000 дълги бели косъмчета по тялото си. Всяко едно от тях може да е интензивно до пет години, откакто падне на земята. Самите молци живеят по два-три дни в интервала от юли до август всяка година. 

Гъсениците се назовават процесионки, тъй като се движат една зад друга във верига, която прилича върволица. Срещат се по дъбовите дървета или в почвата към тях. Гнездата им са също толкоз токсични, колкото и самите гъсеници. 

През лятото на 2017 година и в Българя беше регистриран растеж в популацията на дъбовия молец, главно в региона на Пирдоп. През 2016 пък в Казанлък имаше настъпление от борови процесионки, които също могат да провокират алергични реакции.  / profit.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР