Гърция засилва натиска за връщане на скулптурите от Партенона, които

...
Гърция засилва натиска за връщане на скулптурите от Партенона, които
Коментари Харесай

Гърция настоява Британският музей да върне скулптурите от Партенона

Гърция ускорява натиска за връщане на скулптурите от Партенона, които сега се намират в Британския музей. Време е Британският музей да потвърди, че не е колониална музейна организация от XIX век, съобщи министърът на културата на Гърция Лина Мендони на конференция по случай 11-годишнината на музея на Акропола през вчерашния ден.

Залите на музея са подготвени да одобряват всички статуи от Партенона, добави шефът на музея Димитрис Падермалис.

Новата постройка на музея е открита на 20 юни 2009 година точно в отговор на отхвърли на Британския музей да върне мраморните статуи с аргумента, че Гърция не е в положение да обезпечи почтени условия за тях. В момента музеят на Акропола е най-посещаваният в Гърция. В експозицията на повърхност от 14 хиляди кв. м. са показани над 4 хиляди експоната.

Близо половината статуи от 2500-годишния атински Партенон се намират в Британския музей. Те са взети от лорд Елджин преди близо 200 години, когато Гърция към момента е част от Османската империя. Самите скулптури са основани от майстора Фидий и неговите възпитаници по поръчка на атинския пълководец Перикъл през V столетие прочие Хр. - по време на късия „ златен век " на Атина като демократично ръководен град-държава сред Гръко-персийските войни и Пелопонеската война. Смята се, че са мостри на елинското класическо изкуство.

Скоро следва от Националния археологически музей на Гърция да бъде трансфериран в музея на Акропола откъс от скултурата на мъжка глава от северния фриз на Партенона. Според министъра на културата този жест е алегоричен - по този начин се акцентира голямото значение на връщането на всички артефакти от Партенона на истинското им място.

Директорът на музея Падермалис добави, че главната цел в околните години е да се обнови напълно експозицията и да се обогатят презентациите на двата велики храма на Акропола.

„ Под покрива на музея на Акропола има два Акропола - остарял и типичен. Дълго ги преглеждахме като един храм, наименуван Хекатомпедон или „ про-Партенон ". Познаваме огромния фронтон с два лъва, разкъсващи бик, само че не сме си давали сметка нито за размера на храма, нито за неговото значение. Без архаичния Акропол не можем да възприемаме класическия. Това е храм, изпепелен от персите ", посочи Падермалис и добави, че музеят ще приготви галерия за пожара в Акропола по отношение на 2500-годишнината от борбата при Термопилите.

Директорът разяснява и резултата от пандемията върху посещаемостта на музея:

„ Беше потрес, когато вместо нормалните 6 хиляди гости за ден, незабавно след обновяване на работата на 15 юни влязоха 137 души. Но сме уверени, че количеството ще нарасне ".

Музейните чиновници са употребявали времето на карантината, с цел да почистят напълно музея и експонатите, като освен това са обновили част от експозицията, с цел да могат посетителите, които се връщат за следващ път, да усетят тръпката от нещо ново.

В залата за архаични статуи са изложени нови експонати - като популярната Кора от музея в Лион.

Поставено е и ново осветяване над Кариатидите, тъй че към този момент са забележими всички елементи по тях, които са основната полезност на античната статуя, съобщи Падермалис.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР