Гърция започва проучване на находище за природен газ край Крит,

...
Гърция започва проучване на находище за природен газ край Крит,
Коментари Харесай

Гърция задейства план Б: Започва проучване на находище за природен газ край Крит

Гърция стартира изследване на находище за природен газ край Крит, като част от проекта си за търсене на различни енергийни източници. Проектът ще се извършва от Hellenic Hydrocarbon Resources Management (EDEY) – напълно държавна компания за нефт и природен газ, основана в Атина, оповестиха източници от държавното управление, представени от всекидневника Kathimerini.

Самото изследване на двата блока на запад и югозапад от острова е предоставено на консорциум, в който вземат участие Total (40%), ExxonMobil (40%) и Hellenic Petroleum (20%) след интернационален търг през 2017-а и ратификация на Народното събрание от 2019 година, който наложи на двете мултинационални компании непоколебим график и привършване до 2024 година На процедура това значи, че в първата фаза с изследването на 6500 километрова зона би трябвало да стартира още тази зима.

Двата блока, които са с 40 000 кв. км повърхност, се одобряват за най-перспективни, защото геоложките им структури са сходни на други два модела в Източното Средиземноморие – на Левиатан край крайбрежията на Израел и Зохр край Египет.

Предишни изследвания на EDEY в морски региони край Крит и в Йонийския басейн идентифицираха евентуални ресурси от 70-90 трилиона кубически фута газ – т.е. до 2,5 пъти повече от находището Зохр. Потвърждаването на тези количества се потвърдят коренно ще промени гръцката стопанска система.  

Ако Total и Еххon не могат да поемат този ангажимент, държавната гръцка компания EDEY ще продължи изследванията независимо, като финансирането ще бъде покрито от обезщетения по неизпълнения контракт и с държавна поддръжка.

Източници, близки до компанията, настояват, че тя към този момент се е обърнала за партньорство с норвежката Petroleum Geo-Services (PGS), даже е обсъждано и основаването на консорциум с равни дялове за присъединяване в него.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР