Гърция започна да предава на Украйна бойни машини на пехотата

...
Гърция започна да предава на Украйна бойни машини на пехотата
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Гърция започна да предава на Украйна бойни машини съветско производство

" Гърция стартира да предава на Украйна бойни машини на пехотата (БМП-1) руско произвеждане, които са били на въоръжение в армията на Германската демократична република (ГДР) и предадени на Атина от Берлин, това заяви през днешния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба на взаимна конференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Киев, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7741
" Особено ценим въоръжението, което Гърция дава на Украйна ", сподели Кулеба на конференцията. Той оцени като „ доста значимо “ това, че „ дълго чаканата доставка на бронирани машини на пехотата БМП-1 от Гърция към този момент е почнала “.

“Те ще бъдат доставени на нашата войска допустимо най-скоро ", съобщи украинският посланик номер едно.

На конференцията Дмитро Кулеба заяви, че на диалозите с гръцкия си сътрудник той е повдигнал въпроса за продължение на съдействието сред двете страни във военната сфера и е отбелязал, че укрепването на противовъздушната защита в този момент е приоритет за Киев.

" Гърция знае за нашето искане и ще работи по него ", добави украинският външен министър.

Според медийни информации през 90-те години на предишния век Гърция е получила от Германия на преференциална цена към 500 БМП-1, които Федерална Република Германия е наследила от армията на Германска демократична република. По-късно тези руски БМП-1 са били осъвременени по стандартите на НАТО. На въоръжение са останали общо 185 БМП-1.

През септември тази година гръцкото министерство на националната защита разгласи, че Атина ще изпрати 40 БМП-1 на Украйна и ще получи в подмяна същия брой немски пехотни машини „ Мардер “.

Вчера министерството на националната защита в Атина заяви, че първите шест бойни машини „ Мардер “ са пристигнали в Гърция от Германия и ще бъдат изпратени за защита на сухопътната граница с Турция след техническа инспекция и консолидиране в гръцките въоръжени сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР