Гърция води разговори с Италия, за да провери дали може

...
Гърция води разговори с Италия, за да провери дали може
Коментари Харесай

Гърция гледа към съседна Италия за съхранение на газ

Гърция води диалози с Италия, с цел да ревизира дали може да съхранява газ в прилежащата страна като част от напъните за обезпечаване на доставките, в случай че съветските потоци бъдат прекратени, заяви гръцкият енергиен регулатор, представен от " Катимерини ".

Миналия месец страните от Европейския съюз и законодателите реализираха съглашение по закон за запълване на газовите складове преди зимата като част от напъните им за основаване на буфер за доставки.

Гърция не разполага със уреди за предпазване на газ и ще би трябвало да складира задоволително газ в други страни, с цел да покрие 15% от годишното си ползване, което предходната година възлизаше на към 7 милиарда куб. м.

" Проучваме какво количество може да се съхранява и какво може да се употребява механически ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на гръцкия енергиен регулатор Атанасиос Дагумас.

Атина е покрай завършване на предлагането си, преди да го показа на Европейската комисия, сподели Дагумас.

Гърция съобщи, че ще усили покупките на полутечен природен газ (LNG), ще употребява свободните мощности за произвеждане на електрическа енергия от въглища и ще превключи четири газови електроцентрали на дизелово гориво, ако Русия понижи доставките. В момента Гърция разполага с едно оборудване край Атина, което може да съхранява 225 000 куб. м полутечен природен газ и да го регазифицира. Нейният газов оператор DESFA ще наеме плаващо оборудване за предпазване, което се чака да бъде закотвено наоколо до оборудването за полутечен природен газ идващия месец, с цел да усили потенциала му за предпазване със 130 000 куб. м., съобщи чиновник на DESFA пред Ройтерс.

Съгласно законопроект, импортиран от държавното управление в Народното събрание, DESFA ще наеме оборудването за период до 12 месеца с опция за удължение с шест месеца. /БГНЕС

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР