Гърция трябва да спре да въоръжава острови с невоенен статут

...
Гърция трябва да спре да въоръжава острови с невоенен статут
Коментари Харесай

Ердоган призова Гърция да се опомни

Гърция би трябвало да спре да въоръжава острови с невоенен статут и да съблюдава интернационалните съглашения. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Изявлението му евентуално ще докара до възобновяване на дългогодишното напрежение сред двете съседски страни.

Миналата седмица Ердоган разгласи, че Турция стопира договарянията с Гърция, частично поради спор с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и това, което Анкара смята за нарушавания на въздушното й пространство.

След петгодишно спиране през 2021 година двете страни членки на НАТО възобновиха договарянията за справяне с разликите в Средиземно море и по други двустранни въпроси. Преговорите обаче реализираха дребен прогрес и сред Анкара и Атина постоянно прехвърчаха искри.

" Предупреждавам Гърция да заобикаля фантазии, дейности и изказвания, които ще я накарат да съжалява. Опомнете се! ", прикани Ердоган Атина по време на наблюдаване на турските военни учения край Измир на брега на Западна Турция.

Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море, нито от тези, открити от интернационалните съглашения, когато става въпрос за въоръжаване на острови, добави турският президент.

Гърция и Турция от дълго време са в несъгласие по въпроси като морските граници, въздушното пространство, мигрантите и етнически разделения Кипър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР