Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско

...
Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско
Коментари Харесай

Турция заплаши да оспори гръцкия суверенитет върху някои егейски острови

Гърция би трябвало да изтегли военните си от островите в Егейско море или Турция " ще предприеме идващ ход ", предизвести в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е подготвена да оспори техния суверенитет, цитира думите му гръцкия вестник " Катимерини "

" Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще действаме ", сподели Чавушоглу пред кореспонденти, връщайки се от посещаване в Йерусалим и Западния бряг.

" Решението на Гърция да анулира демилитаризирания статут на островите, които са й предоставени условно в границите на мирните съглашения от Лозана от 1923 година и Париж от 1947 година е в нарушаване на интернационалното право. Каквато и причина да откри Гърция, нейното опрощение не е годно. Какви бяха изискванията? Няма да въоръжава тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 година, тъй че споделяме, че в случай че не се откаже (от тази политика), ще стартираме спор за техния суверенитет ", сподели Чавушоглу.

Коментарите на Чавушоглу са последната внезапна ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещаване на премиера Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той загатна все по-агресивното държание на Турция.

Припомняме, че при започване на седмицата Ердоган разгласи, че няма желание да се среща още веднъж с Мицотакис след критиките на гръцкия водач към Турция при неотдавнашното му посещаване в Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР