Гърция ще пуска български граждани и с отрицателен антигенен тест.

...
Гърция ще пуска български граждани и с отрицателен антигенен тест.
Коментари Харесай

Километрична колона от чакащи автомобили за Гърция имаше и днес

Гърция ще пуска български жители и с негативен антигенен тест. Новината беше обявена от гръцкото министерство на туризма, а облекчението за пътешестване влиза в действие от на следващия ден 19 юни. По информация на посолството ни в Атина, документът за бърз антигенен тест би трябвало да е публикуван от оторизирана лаборатория.

Гръцките здравни управляващи вкарват облекчения и за децата. Изискванията за показване на удостоверения за PCR или бърз тест, или уверение за преболедуване към този момент ще важат за навършилите 12 години, а не както до момента – за навършилите 6 години.

Иначе, ситуацията на граничен пункт Кулата – Промахон към 22 ч е относително умерено. Днес преди обяд обаче, още веднъж имаше сериозна колона коли и дълго очакване. За решаването на казуса с километричните опашки се организира и специфична среща сред кметове от двете страни на границата, регионални шефове и генералния консул в Солун.

Обсъдено беше отварянето за туристи и на другия граничен пункт в региона Илинден – Екзохи.

И през днешния ден на граничен пункт Кулата се образува голяма колона от чакащи коли. Опашката доближаваше до 4 км, а хората трябваше да изчакват повече от 3 часа, с цел да преминат граничния пункт. Причина за забавянето са щателните инспекции, които се правят поради пандемията.

От няколко месеца пунктът " Илинден- Ексохи " е затворен за прекосяване с туристическа цел и пътуващите нямат избор от къде да влязат в Гърция.

На среща сред регионалния шеф на Благоевград, кметове от района и гръцките им сътрудници е разисквана опцията туристи да се пропущат и през граничен пункт " Илинден- Ексохи ".

От нас проблем няма никакъв. Заявихме това пред нашите гръцки сътрудници и те схващат, че казусът е напълно при тях. За да се реши, те направиха декларация до петте министерства, които са виновни за откриването, за новото отваряне на пункта и се надявам по най-бързия метод този апел от тяхна страна да бъде прегледан, сподели Николай Шушуков, регионален шеф на Благоевград.

Тежкотоварни камиони могат да минават през граничен пункт Илинден - Ексохи, само че единствено от 7 до 23 часа. Превозвачи упорстват ограничаването да отпадне, тъй като нарушава графиците им.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР