Гърция ще предложи субсидии на домакинствата, за да им помогне

...
Гърция ще предложи субсидии на домакинствата, за да им помогне
Коментари Харесай

Гърция ще предложи субсидии на домакинствата

Гърция ще предложи дотации на семействата, с цел да им помогне да сменят старите си хладилници и климатици и да понижат растящите сметки за електрическа енергия, оповестиха от държавното управление на южната ни съседка в понеделник, предава Reuters.

Подобно на доста други страни от Европейски Съюз, Гърция страда от растящите енергийни разноски, наклонност, която се изостря след нахлуването на Русия в Украйна и нейното спиране на газовите потоци към няколко страни в Европа.

От предходната година страната предприе няколко ограничения на обща стойност от към 7 милиарда евро, в това число дотации, с цел да помогне на семействата да заплащат сметките си за ток и гориво.

Гръцките семейства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефикасни уреда – климатици, хладилници или фризери – и да получат дотация сред 30% и 50% от цената за всеки апарат, съобщи в телевизионни изказвания министърът на енергетиката Костас Скрекас.

" Съгласно програмата, която разгласяваме през днешния ден, ние даваме късмет на стотици хиляди семейства да понижат доста – до 40% – потреблението на сила ", изясни той.

Гърция ще може да спести електрическа енергия, равна на тази, употребявана от град със 100 000 души годишно и да спести 40 милиона евро от импорт на газ и нефт годишно, означи още министърът.

Очаква се самодейността да коства 150 милиона евро (158 милиона долара) и ще бъде финансирана със средства на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР