Гърция ще предложи субсидии на домакинствата, за да им помогне

...
Гърция ще предложи субсидии на домакинствата, за да им помогне
Коментари Харесай

Гърция субсидира покупката на нови хладилници и климатици

Гърция ще предложи дотации на семействата, с цел да им помогне да сменят старите си хладилници и климатици и да понижат растящите сметки за електрическа енергия, оповестиха от държавното управление на южната ни съседка в понеделник, предава Ройтерс.

Подобно на доста други страни от Европейски Съюз, Гърция страда от растящите енергийни разноски, наклонност, която се изостря след нахлуването на Русия в Украйна и нейното спиране на газовите потоци към няколко страни в Европа.

От предходната година страната предприе няколко ограничения на обща стойност от към 7 милиарда евро, в това число дотации, с цел да помогне на семействата да заплащат сметките си за ток и гориво.

Гръцките семейства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефикасни уреда – климатици, хладилници или фризери – и да получат дотация сред 30% и 50% от цената за всеки апарат, съобщи в телевизионни изказвания министърът на енергетиката Костас Скрекас.

„ Съгласно програмата, която разгласяваме през днешния ден, ние даваме късмет на стотици хиляди семейства да понижат доста – до 40% – потреблението на сила “, изясни той.

Гърция ще може да спести електрическа енергия, равна на тази, употребявана от град със 100 000 души годишно и да спести 40 милиона евро от импорт на газ и нефт годишно, означи още министърът.

Очаква се самодейността да коства 150 милиона евро (158 милиона долара) и ще бъде финансирана със средства на Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР