Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време

...
Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време
Коментари Харесай

Шефът на гръцкия парламент: Ще бъдем рамо до рамо с България при председателството на ЕС

Гърция ще бъде един до друг с България по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи в пленарната зала на Народното събрание ръководителят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис, който направи послание към българските си сътрудници.

Николаос Вуцис е на публично посещаване в България по покана на ръководителя на българския парламент Димитър Главчев. Вуцис благодари горещо за поканата и гостоприемството, както и за достойнството да произнесе слово от трибуната на Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на Вуцис, належащо е да се сложи още веднъж на масата на европейския дневен ред разискването на процеса на приемането в Европейски Съюз на Западните Балкани. Благодарение на нашия опит като страни членки на Европейски Съюз можем да предложим експертиза на нашите съседи и да допринесем за бързия развой на договарянията, уточни той. Според него идното председателство на България идва в подобаващ миг и то може да работи като едно " Балканско председателство ", както е отбелязал и министър председателят Бойко Борисов. Тази концепция бе топло призната от ръководителите на България, на Сърбия, на Румъния и на Гърция, които се срещнаха наскоро във Варна, напомни Вуцис.

По думите му гръцко-българските връзки са движещата мощ освен на вътрешнобалканското съдействие, само че и на общия блян да се сложи Югоизточна Европа в центъра на целите на Европейски Съюз. Той очерта няколко цели на взаимна работа - одобряване на сигурността в района на Югоизточна Европа посредством превъзмогването на националистическите настроения, които работят възпиращо за напредъка и благоденствието; взаимна работа по казуса с емиграцията и бежанците; съдействие в браншове като превоз, енергетика.

Според Вуцис България и Гърция могат да работят дружно, с цел да не се трансформира Европейски Съюз във фиктивен съюз на концентрични кръгове с един център или периферийни съюзи на страни, като специфични " стопански зони " с непрекъснати неравенства и обществени отклонения.

С общото обсъждане за бъдещето и архитектурата на Европейски Съюз съюзът следва да ускори обществения си темперамент, да ограничи обществените неравенства, да увеличи демократичната си легалност и да предложи способи за усилване на доближаването и сплотеността, сподели Вуцис. Според него единствено с ефикасни решения по тези въпроси ще се резервира обединена Европа и ще бъдат победени силите на популизма и евроскептицизма. По това начинание определяща е ролята на националните парламенти, които следва да вземат участие интензивно в разговора за бъдещето на Европа, счита той.

Вуцис изрази убеденост, че по време на председателството България ще работи с отдаденост и старание за разрешаване на посочените проблеми, като отхвърля районните и обществените неравенства в Европейски Съюз, и ще постави старания за една Европа, в която страните членки ще бъдат равноправни освен официално. В тези старания Гърция ще бъде ваш другар и покровител, дружно ще вървим по този път, сподели още той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР