Гърция се присъедини като 13-ата страна в инициативата Три морета

...
Гърция се присъедини като 13-ата страна в инициативата Три морета
Коментари Харесай

Гърция се присъедини към инициативата „Три Морета“, Молдова и Украйна стават асоциирани членове

Гърция се причисли като 13-ата страна в самодейността " Три морета " в първия ден от осмата срещата на върха на платформата в Букурещ, Румъния, заяви „ Румъния Инсайдър “.


Румънският президент Клаус Йоханис разгласи на конференция след събитието, че с изключение на присъединението на Гърция, „ Три морета “ в бъдеще ще се разшири в посока Украйна и Молдова, които публично получиха статут на асоциирани членове.

Йоханис разгласи основаването на нов инструмент „ Фонд за нововъведения “, които ще поддържа планове в района на държавите-членки.

На взаимната конференция участваха полския президент Анджей Дуда, хърватският министър председател Андрей Пленкович и литовския президент Гитанас Науседа.

Външният министър Мария Габриел управлява българската делегация.

Призивът на Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи с видеоконферентна връзка на форума и прикани България, Словакия, Полша и Унгария за преустановяване на всички ограничавания върху доставките на украинско зърно.

„ Украйна е срещу по-нататъшни ограничавания върху износа ни. Трябва да изнасяме зърното, тъй като се нуждаем от тези средства ", сподели Зеленски, като добави:

" Обръщам се към нашите сътрудници и сътрудници от България, Полша и Унгария с молба да вземат поради, че всевъзможен тип ограничавания на украинския експорт единствено усилват страданията, породени от съветската експанзия. “

Председателят на Международния Валутен Фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която участва на форума, съобщи:

„ Всички знаем, че войната на Русия предизвиква ужасни вреди на украинския народ. Тя също по този начин продължава да бъде спънка за вероятностите в района на Трите морета. “

По думите й има необятен набор от опасности в интернационалната обстановка – „ от спомагателни разтърсвания, провокирани от войната, до цените на храните и горивата, продължаващите провокации на геополитическата фрагментация, изменението на климата - всички те са на вашите рамене “.

„ Страните, които се оправят с главните правила, ще бъдат по-успешни “, означи Георгиева.

За този район е от решаващо значение да се поддържат надеждни енергийни доставки. Миналата година европейските страни си сътрудничиха, с цел да употребяват разнообразни източници и направления за доставка, с цел да се откажат бързо от съветския газ. Същият дух на съдействие е нужен и за незабавното прекосяване към устойчива сила, която не вреди на климата. Голяма опция за напредък и работни места “, означи шефът на МВФ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР