Гърция се готви да проведе обществен търг за 2,6 гигавата

...
Гърция се готви да проведе обществен търг за 2,6 гигавата
Коментари Харесай

Гърция изгражда чисти централи с мощността на две АЕЦ

Гърция се готви да организира публичен търг за 2,6 гигавата планове за възобновими източници на сила, с цел да притегли вложения и да увеличи потребление на чиста сила в страната, предава Bloomberg.

"От в този момент нататък производството на възобновима сила и цените ѝ ще бъдат определяни от конкурентни търгове ", съобщи министърът на енергетиката Йоргос Статакис. Това "би трябвало да окуражи вложения във възобновима сила от сред 2,5 и 3 милиарда евро, изключително във вятърни ферми ".

Правителството разгласява окончателните разпореждания за търговете. Първият ще се организира при започване на месец юли т.г. и посредством него ще бъдат раздадени разрешителни за построяването на 300 мегавата планове за генериране на електричество от вятър и 300 мегавата от слънчеви фотоволтаици. Промяната от входни цени към аукциони следва по-голямата част от пазара.

"Има изключително огромен интерес от открити играчи на пазара за вятърна сила, само че има и интерес от задгранични вложители ", показва Димитрис Асимакис, сътрудник в Norton Rose Fulbright LLP, правна компания, която поучава компании, които желаят да влагат в бранша.Гърция е добре позната със множеството си слънчеви дни, което задвижва и туристическата промишленост, само че има и запас за вятърни ферми. Както всички страни-членки на Европейски Съюз, Атина би трябвало да употребява за най-малко 18% от нужното си електричество възобновими източници до 2020, прецизира Money.bg.

Държавата ще раздава на търгове планове за по 300 мегавата всяка година от 2018 до 2020 година, а през 2019 година и два плана от по 400 мегавата. Общият потенциал би трябвало да доближи 2,6 гигавата -- или колкото два нуклеарни реактора.

Търгът през юли ще бъде отворен за вятърни планове сред 3 и 50 мегавата и слънчеви в две категории -- под 1 мегават и сред 1 и 20 мегавата.

Вероятно Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване ще дават заеми за плановете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР