Гърция продължава да се бори с огнения ад - всички

...
Гърция продължава да се бори с огнения ад - всички
Коментари Харесай

Огнено бедствие в Гърция, ето къде все още е много опасно СН...

Гърция продължава да се бори с огнения пъкъл - всички пожарникари са мобилизирани, техника, доброволци и помощ от чужбина. Над 56 000 хектара площи в Гърция са опустошени през последните 10 дни, сочат данни на Европейската осведомителна система за горските пожари. През годините от 2008 до 2020 за същия интервал са били унищожавани приблизително по 1700 хектара.



Интензивността на пожара в Атика е намаляла, само че се появяват доста спорадични повторни пожари на към този момент засегнатата територия. Така е информацията е към 13.00 ч. през днешния ден, оповестява Министерството на външните работи (МВнР), представено от ДарикНюз.

По информация на посолството ни в Атина полицията следи за непозволени дейности, като двама души са задържани по обвинявания за тенденциозен палеж в региона на Крионери и Петруполи.



Поради пожара бул. " Маратонас " и бул. " Ехетлос " остават затворени и пътният поток се пренасочва през Вотонас. Затворени са входовете от бул. " Кими " към Тракомакедонес и Олимпийското населено място, както и някои второстепенни пътища в региона на пожара, които могат да бъда проследени на уеб страницата на гръцката полиция

Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете направления, откакто придвижването бе възобновено през вчерашния ден в следобедните часове, само че не следва да се изключи опцията за въвеждане на краткотрайни забрани за обособени сектори при смяна в ситуацията.



Ситуацията е усъвършенствана и в Месиния на Пелопонес, където няма данни за рискови фронтове. Усложнена обаче остава обстановката и на полуостров Мани, Пелопонес, допълват от Министерство на външните работи.

Към момента най-тежко остава ситуацията на остров Евбея (Евия), където северният фронт на пожара е деен. Разположен на 200 км източно от Атина - той е вторият по величина остров в Гърция след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази заран към момента горяха. Огромният планински остров, привличал постоянно гръцки и задгранични туристи, е истински призрачен сън за огнеборците поради неравния терен и стръмните скатове.

Днес сутринта е изпратено известие за евакуация към Истиая на жителите на Пефки, Артемисио, Гувес и Вулики. На североизток пламъците са обкръжили селата Елиника и Василика, като се приготвя евакуация по море от Агиос Николаос.

Пожарът се разраства и на юг към Трупио и Каливия, като в региона има проблеми с електрозахранването и връзките. Затворени са и някои второкласни пътища.



Сателитни фрагменти с по-ясна картина за инфраструктурата и обитаемоте места може да бъде забелязана

Хиляди хора напуснаха домовете си на гръцкия остров Евия, до момента в който пожари бушуват неконтролируемо към този момент шести ден, а фериботите чакат за нови евакуации, откакто откараха доста хора на безвредно място по море, оповестява Ройтерс.

" Чувствам се гневна. Загубих дома си. Нищо няма да бъде същото на следващия ден ", съобщи локална жена на име Василикия, откакто се качи на избавителен ферибот в село Псаропули.

" Това е злополучие. То е голямо. Нашите села са разрушени, нищо не е останало от нашите домове, нашата благосъстоятелност, нищо, нищо ", сподели тя.

Над 570 пожарникари се борят с пожара в Евия, обявиха управляващите.

Бреговата защита е евакуирала над 2000 души, в това число доста възрасти жители от разнообразни елементи на острова от вторник в трагични морски спасявания, при които нощното небе бе алено от пламъците.

От през днешния ден (8 август 2021 г.), се възвръща придвижването на влаковете по линията Атина-Солун-Атина.



Пътниците ще бъдат превозени с рейсове по маршрута гара Ларисис-Инои- гара Ларисис, и с влакове по линията Инои-Солун-Инои.

По публични данни, водоподаването и електроподаването в Атика са възобновени, като по информация в медиите изключение вършат единствено най-засегнатите региони.

Посолството ни в Атина продължава да следи развиването на обстановката, като е обезпечено непрекъснато дежурство за оказване на подпомагане на българските жители на телефоните на задачата: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220, се показва в известието.

фотоси: БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР