Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде

...
Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде
Коментари Харесай

Кабинетът на Ципрас с шокиращо изявление! „Република Илинденска Македония“ няма да я бъде

Гърция отхвърли разновидността името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, оповестяват локални медии, представени от Нова телевизия.

Именно за това име се стопираха министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след диалог на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък.

Два дни по-късно Заев удостовери, че това е опцията, допустима и за двете страни.

След изказването на македонския министър председател обаче стана ясно, че опозиционните партии в гръцкия парламент са се оповестили срещу концепцията западната ни съседка да се назова Република Илинденска Македония. От кабинета на Ципрас пък поискали името да съдържа географско определение.

В изказването от канцеларията на министър-председателя се показва, че Атина приветства достигнатото от Скопие схващане, че „ решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна приложимост “.

„ Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим дружно за намиране на взаимно задоволително решение с географско или времево определение, тъкмо както планува пакетът от оферти, които показа специфичният делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц “, се споделя още в известието.

В него още веднъж е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, обвързвано с премахването на иредентизма, би трябвало да бъдат обезпечени посредством конституционна смяна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР