Гърция очаква икономиката й да нарасне с 2,8% през 2020

...
Гърция очаква икономиката й да нарасне с 2,8% през 2020
Коментари Харесай

Гърция се съвзе, чакат ръст на икономиката и спад на безработицата

Гърция чака стопанската система й да нарасне с 2,8% през 2020 година, като съблюдава фискалните обещания към кредиторите на страната, се споделя в проектобюджета, импортиран през днешния ден.

Той също по този начин предвижда спад на безработицата до 15,6% от 17,4% през тази година, заяви финансовото министерство.

Кредиторите от Европейски Съюз желаят Гърция да организира стопански и фискални промени и приватизации и да реализира първоначални бюджетни остатъци – които изключват заплащането на лихви по държавния дълг – на стойност 3, % от Брутният вътрешен продукт през идващите години.

Премиерът Кириакос Мицотакис счита да предоговори тази цел с кредиторите, само че се съгласи да я задържи до 2020 година в размер на 3,56%, заяви министерството.

Докато Гърция се възвръща от шестгодишна криза и близо десетилетна дългова рецесия, стопанската система остава нежна, напомня Агенция Франс Прес.

След излизането си от третата избавителна стратегия предходната година, тя има обществен дълг над 180% от брутния вътрешен артикул и остава под непоколебим контрол от своите кредитори.

Бившата ръководителка на МВФ Кристин Лагард предишния месец назова 3,5-процентното равнище “прекомерно ” и спънка за гръцкото икономическо възобновяване.

Избрано през юли благодарение на платформа за стимулиране на икономическия напредък и вложенията, новото консервативно държавно управление на Мицотакис направи стимулирането на растежа приоритет, задвижвано от понижаване на налозите и съпроводено от приватизационни покупко-продажби. Администрацията също по този начин се стреми да извлече изгода от ниските с десетилетия лихвени проценти по гръцкия дълг. Дни след встъпването си в служба тя продаде 7-годишна облигация с рекордно ниска рентабилност от 1,9%. Това беше третата продажба на облигации тази година, първа след експлоадирането на икономическата рецесия в Гърция през 2010 година

Гърция също изиска да върне 2,8 милиарда евро заеми на МВФ.

След дългогодишна рецесия, мъчителни промени и 289 милиарда евро (330 милиарда долара) в избавителни заеми, страната напусна третата си и последна интернационална избавителна стратегия през август 2018 г. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР