Гърция обяви серия от мерки в подкрепа на гражданите. На

...
Гърция обяви серия от мерки в подкрепа на гражданите. На
Коментари Харесай

Антикризисни мерки: Увеличават заплати и пенсии в Гърция

Гърция разгласи серия от ограничения в поддръжка на жителите. На фона на митинги против повишаването на живота държавното управление разгласи, че от идната година се усилват пенсиите и заплатите. Отпускат се помощи за отопление през зимата.

В Гърция се усилват минималната работна заплата и пенсиите - за първи път след финансовата рецесия преди десетилетие. Това разгласи министър-председателят по време на комерсиално ревю в Солун. Кириякос Мицотакис съобщи, че към милион и половина пенсионери ще се възползват от покачването. Той обаче предизвести гърците да се приготвят за тежка зима.

" Москва желае да трансформира енергийната неустановеност в европейска политическа неустойчивост. Знам, че обществото се опасява по какъв начин цените ще повлияят на приходите ни. Очаква ни тежка зима, само че не би трябвало да позволим изнудване ", акцентира Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Около 1,3 милиона семейства ще получат финансова помощ за зимата, като отопляващите се на мазут или друго гориво вместо газ или електричество ще получат двойно повече средства.

Гръцкото държавно управление задели повече от 8 милиарда евро, с цел да се оправи с галопиращите цени и инфлацията, която доближи най-високите си равнища от близо три десетилетия. Разработен е проект в размер на 1,8 милиарда евро в помощ на младежите да наемат или придобият жилище. Предвижда се финансова поддръжка и за селскостопански производители, бизнеса, безработните, студентите и хората с ниски приходи.

Тази година растежът на гръцката стопанска система ще е повече от 5%, посредством и на мощния туристически сезон, заяви гръцкият министър председател. Събитието, в което се включи Мицотакис, беше придружено от многохиляден митинг против повишаването на живота и високите цени на силата. През 2023 година в страната ще се проведат парламентарни избори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР