Гърция ограничава посетителите на Акропола от септември

...
Гърция обяви, че ще ограничи броя на ежедневните посетители на
Коментари Харесай

Гърция обяви, че ще ограничи броя на ежедневните посетители на Акропола, за да гарантира безопасността и дълголетието на древния паметник.

От септември обектът на световното наследство на ЮНЕСКО в Атина ще приема не повече от 20 000 посетители на ден, според министъра на културата на страната Лина Мендони.

В интервю за гръцката радиостанция Real FM в сряда Мендони каза, че промяната се въвежда като пробна след проучване на правителствената Гръцка организация за развитие на културните ресурси.

Тя каза, че в момента до 23 000 души посещават сайта всеки ден.

„Това е огромно число“, каза тя на интервюиращия. „Туризмът очевидно е желателен за страната и за всички нас, но трябва да разберем как прекомерният туризъм няма да навреди на паметника.“

Построена на скалист хълм през пети век пр.н.е., древната цитадела е дом на колекция от исторически руини, сгради и артефакти – най-известният е храмът Партенон, посветен на богинята Атина.

Акрополът и неговите паметници „формират най-великия архитектурен и артистичен комплекс, завещан от гръцката античност на света“, според ЮНЕСКО.

Сайтът е отворен всеки ден от 8 сутринта до 20 часа, но половината от посетителите обикновено пристигат сутрин, между 8 сутринта и обяд, каза Мендони.

„Това създава неприятни условия за обекта, посетителите и персонала, който се опитва да приеме този голям обем хора“, добави тя.

Мендони каза, че правителството планира да създаде почасови ограничения на посетителите, за да избегне затруднения.

„Например, 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта местно време, 2000 през следващия час, 9-10 сутринта“, каза тя.

Ограничението за номера ще варира през деня, но ще бъде в сила от момента, в който сайтът се отвори до затварянето му.

Мендони каза, че мярката ще позволи на правителството да защити паметника и да подобри цялостното преживяване за посетителите.

Тя каза, че новата система ще бъде изпробвана от началото на септември, като държавната телевизия ERT съобщава, че ще започне в понеделник, 4 септември. След това ограниченията ще влязат в сила от 1 април, преди летния сезон на 2024 г., потвърди Мендони.

От 1 април новата система ще важи и за други археологически обекти, които работят с електронни билети, представляващи 90-95% от посетителите на гръцките обекти.

Миналия месец гръцките власти затвориха Акропола и други археологически обекти за няколко часа през най-горещата част от деня, докато страната се бореше със смъртоносна гореща вълна.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР