Гърция обмисля да поиска допълнителни 5,8 милиарда евро от Европейския

...
Гърция обмисля да поиска допълнителни 5,8 милиарда евро от Европейския
Коментари Харесай

Гърция планира да поиска нов заем в размер на близо 6 млрд. евро

Гърция обмисля да изиска спомагателни 5,8 милиарда евро от Европейския фонд за възобновяване под формата на заеми, с цел да даде повече нисколихвени заеми на частния бранш и да финансира екологични вложения, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. 

Досега за страната са утвърдени 12,7 милиарда евро, само че с новото предложение на гръцкия парламент сумата ще надвиши 17 милиарда евро. Допълнителните заеми ще са за финансирането на частни вложения за зелен преход, цифрова промяна, нововъведения, научноизследователска и развойна активност, сливания и придобивания.

Към момента концепцията за искане на още средства е оповестена за публично разискване. 

Освен това гръцките управляващи възнамеряват и въвеждането на специфична глава към националния проект за възобновяване, включваща вложения на обща стойност 1,6 милиарда за енергийния бранш (REpowerEU). Тези вложения ще са ориентирани към икономисване на сила в семействата, предприятията и обществения бранш.

Освен това сумата ще бъде ориентирана и към диверсификация на енергийните доставки, ускорение на разпространяването на възобновими енергийни източници, с акцент върху производството на биометан и зелен водород, монтирането на фотоволтаици на покриви, само че също по този начин и акумулатори за запазване на сила, както и разширение на гръцката стратегия за слънчеви бойлери с допустимо най-вече хора. 

В рамките на деня се чака и оценка на гръцката стопанска система от немската организация „ Скоуп рейтингс “, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР