Гърция няма да позволи повторение на миграционната криза през 2015

...
Гърция няма да позволи повторение на миграционната криза през 2015
Коментари Харесай

Гърция няма да позволи неконтролирани мигрантски потоци от Афганистан

Гърция няма да разреши повтаряне на миграционната рецесия през 2015 година да се разгърне на границите ѝ след влошената обстановка в Афганистан. Това увери гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, откакто посети нов лагер за мигранти на остров покрай Турция, осведоми " Ройтерс ".

Идването на власт на талибаните в Афганистан през август провокира опасения в Европа от повтаряне на 2015 година, когато близо 1 млн. мигранти и бежанци, най-вече сирийци, избягаха в Европа, като минаха от Турция към Гърция.

В последния образец за затягащата се миграционна политика, Гърция откри по-рано този месец финансиран от Европейски Съюз лагер на о. Самос, обстойно оборудване, мощно следено и обградено с бодлива тел.

" Няма да приемем неконтролирани миграционни потоци, сходни на тези, които видяхме през 2015 година ", сподели Мицотакис пред кореспонденти на полета назад за Атина, а Европа трябваше да работи със съседите на Афганистан, с цел да подсигурява, че бежанците остават в района.

Гърция приветства 26 афганистански дами юристи и съдии и техните фамилии в четвъртък, само че такива случаи " ще бъдат изключение ", сподели Мицотакис. " Те не могат да се възприемат като привличащ фактор. "

От завладяването на талибаните на 15 август Афганистан е изпаднал в икономическа рецесия. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи в четвъртък, че е изправен пред необятно публикуван апетит " в границите на седмици ".

Но Гърция споделя, че не желае да се трансформира още веднъж в портата на Европейски Съюз и неотдавна приключи ограда от 40 км (25 мили) в района Еврос на турската граница.

" Успяхме да изпратим известие до контрабандистите и техните клиенти, че предприемането на подлото пътешестване през Егейско море евентуално е загуба на пари ", сподели Мицотакис.

Преди да посети новия лагер в Самос, Мицотакис се обърна към локалните управляващи от някогашния лагер на острова Вати - в миналото претъпкан град, насъбран от плъхове, на 7000 души, който той назова " лагер на срама " и " срам за човешкото достолепие ".

Вати, дружно с лагера на Лесбос Мория, който изгоря предходната година, се трансформира в знак на препъващия се отговор на Европа на миграционната рецесия по южните й граници, което остави огромна част от тежестта да бъде понесена от дребните острови.

Говорейки от Vathy, Мицотакис прикани за обща политика на Европейски Съюз в региона на миграцията и убежището, като съобщи, че солидарността " не може да бъде изчерпана във финансирането на най-съвременните лагери ".

Новото оборудване, на отдалечено място, е проектирано да побере 3000 души и ще работи при строги правила. Влизането е позволено единствено сред 8:00 и 20:00 часа. а самоличността и пръстовите отпечатъци се сканират на портата.

Правителството възнамерява сходни уреди на други острови наоколо до Турция, заявявайки, че те ще обезпечат по-безопасно настаняване на търсещите леговище, само че кои правозащитни групи настояват, че има риск да станат като затвори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР