Гърция може и да не е подобрила сериозно позицията си

...
Гърция може и да не е подобрила сериозно позицията си
Коментари Харесай

Гърция очаква втора поредна рекорна година за чуждестранните инвестиции

Гърция може и да не е подобрила съществено позицията си по сериозни индикатори като световната конкурентоспособност, само че през 2021 година съумя да притегли най-вече директни задгранични вложения (ПЧИ) от десетилетие насам (2011 г.).

Миналата година общата стойност на ПЧИ е достигнала 6,3 милиарда евро, отбелязвайки растеж от 97% по отношение на 2020 година, по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване, представени от в. " Kathimerini ".

Тази година може да приключи с нов връх на задграничните вложения за южната ни съседка, като се има поради, че през първата половина на 2022 година тяхната стойност към този момент доближава 75% от ПЧИ, пристигнали в Гърция през 2021 година (4,8 милиарда евро).

Въпреки това през второто тримесечие на 2022 година, спрямо първите три месеца на годината, задграничните вложения в Гърция са намалели с цели 43%, до почти 2 милиарда евро.

през първата половина на годината задграничните вложения на световно равнище доближат 983,5 милиарда евро, откакто са намалели с 22% през второто тримесечие съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Инвестициите в парцели са значима част от вложения задграничния капитал, защото през 2021 година 1,17 милиарда евро са вложени в гръцки недвижими парцели, което съставлява нарастване от 34,4% по отношение на 2020 година Сред секторите, които притеглят задгранични вложения да туризъм, енергетика, ИТ и информационните технологии, здравните услуги, селското стопанство и храните, само че също и веригата за доставки.

Според организацията Enterprise Greece мощен капиталов интерес идва от Съединени американски щати, Близкия изток, както и от страни като Германия, Франция, Китай, Италия, Русия, Обединеното кралство, Канада, Холандия, Испания, Израел и Люксембург.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР