Гърция, Кипър и Израел са готови да продължат с проекта

...
Гърция, Кипър и Израел са готови да продължат с проекта
Коментари Харесай

Гърция, Кипър и Израел подкрепиха газопровода от Средиземно море до Европа

Гърция, Кипър и Израел са подготвени да продължат с плана за газопровод, подсилен от Съединените американски щати, който ще придвижва природен газ от източната част на Средиземно море до Европа, написа The Wall Street Journal.

EastMed ще придвижва газ от морето сред Израел и Кипър до пазарите в Европейския съюз посредством Гърция. Ако строителството продължи, то това ще значи край за различния маршрут за израелски газ през Турция. Очаква се EastMed да е с дължина към 2 000 км.

След срещата в Израел, водачите на трите страни обявиха, че са подготвени да подпишат междуправителствено съглашение. Атина ще постави параф при започване на идната година, защото изчаква утвърждение от Брюксел.

Резервите на газ в Средиземно море се пресмятат на 125 трилиона кубични фута, съгласно консултантската компания Wood Mackenzie. Това ще поддържа стопанската система на района и ще диверсифицира доставките на газ за Европа.

EastMed ще бъде най-дългият подводен газопровод в света и ще има потенциал от 20 милиарда кубични метра газ годишно. Очаква се построяването да отнеме сред 6 и 7 години и да коства към $7 милиарда.

Най-краткият маршрут е през Турция, само че Анкара е в обтегнати връзки с Израел, както и с Европейски Съюз и Съединени американски щати. Страната желае дял от запасите и е срещу плана. Също по този начин Турция се разгласи срещу търсенето на газ в извънредната икономическа зона - като даже заплаши с военни дейности.

Кипър, Гърция и Израел се надяват, че американската поддръжка за плана ще бъде от изгода и че Вашингтон ще приложи дипломатически напън. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР