Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина документ, полагащ основите

...
Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина документ, полагащ основите
Коментари Харесай

Израел, Гърция и Кипър договориха нов проект за доставка на газ до Европа

Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина документ, полагащ основите на газопровод, свързващ Европа с откритите през последното десетилетие газови залежи в Източното Средиземноморие.

Документът за " Ийстмед " (EastMed, кратко от метода, по който на британски се отбелязва Източното Средиземноморие) бе одобрен официално в Атина от министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър в наличието на водачите им, министър председателите Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху президента Никос Анастатиадис. Очаква се към плана скоро да се причисли и Италия.

Подписващите страни са заявявали, че задачата им е да усилят сигурността на доставките в Европа посредством диверсификация на маршрутите, по тази причина Европейски Съюз поддържа плана (зад него са и Съединени американски щати - държавният секретар Майк Помпео участва на подписването на първия междуправителствен меморандум през март).

Предполага се, че наземната част на газопровода с дължина 1900 км ще стига до Югоизточна Европа през Пелопонес и Западна Гърция, а оттова - през интерконектора с България (IGB). Проектът е разработван от IGI Poseidon - смесено италианско-гръцко дружество, което е акционер и в интерконектора. Началната мощ е 10 милиарда куб. м. годишно (отделно към милиард ще е предопределен единствено за кипърския пазар). Целта е капиталово решение за " Ийстмед " да бъде реализирано до 2022 година, а строителството да завърши до 2025 година

Турция няма да е удовлетворена

Проектът ще " способства за мира и стабилността " в района и ще способства за европейската енергийна сигурност, без да е опасност за никого, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи " Катимерини ". Последвалите думи съдържаха намек към Турция: " Регионалното съдействие е налично за всички при едно изискване: да почита интернационалното право и добросъседските връзки. "

Подписването на съглашението за плана, за който се приказва от дълго време, бе ускорепо по предложение на Нетаняху поради изострящите се различия с Турция в Източното Средиземноморие. Те засягат две от трите страни, партниращи си за него.

" Ийстмед " евентуално ще провокира гнева на Турция, която твърди, че е изключена от проучвателните и сондажни действия за нефт и газ в Източното Средиземноморие. За Анкара казусът е, че останалите страни с изход на Средиземно море си поделят басейна му, без да договарят за оспорвани от Турция граници. Икономическата зона на страната е лимитирана от близостта на Кипър и редица гръцки острови. Това бе и повода да бъдат изпратени сондажни кораби във води, оспорвани от Република Кипър, Турция от години предявява искания и към дребни гръцки острови и посредством тях - към елементи от гръцката икономическа зона.

 Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в региона на находището
© Associated Press

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в региона на находището " Левиатан ", 31 януари.

Европейски Съюз разгласи " Ийстмед " за план от общ интерес и до момента е заделил 34.5 млн. за механически изследвания (в същия лист, който се обновява един път на две години, са интерконекторът с Гърция и планът за модернизацията на българската газопреносна система).

Освен това планът за 6 милиарда $, осъществяващ връзката по море на Израел и Кипър с континентална Гърция и с Италия, заобикаля Турция, а самата тя работи за одобряването си като значима директна дестинация за природния газ. Според " Файненшъл таймс " обаче точно Турция може да осуети проектите за газопровода поради съглашението ѝ с Либия за морските граници. Според документа делимитирането визира остров Крит, през който би трябвало да минава " Ийстмед ".

Малко преди подписването гръцкият в. " Катимерини " цитира държавни източници в Атина, съгласно които документът съдържа невиждана за сходни съглашения уговорка за " запазване " на плана, без да навлиза в детайлности.

Основно за европейския пазар

Трите страни се надяват, че " Ийстмед " би могъл да обезпечава към 10% от газовото ползване в Европа. Само два дни преди днешния автограф Израел стартира добива на газ от " Левиатан ", най-голямото си находище (с към 500 милиарда куб. м газ), което дружно с " Тамар " би трябвало да я трансформира от вносител в износитер на сила. Сред клиентите са Египет и Йордания, а дребни количества ще са предопределени за вътрешното ползване. Йордания през днешния ден получи пробно първите количества, част от дълготраен контракт на йорданския енергиен оператор с американско-израелски консорциум.

Европейският пазар обаче ще е главната цел. За в. " Йедиот ахронот " старшият откривател от Института за стратегически проучвания към университета в Тел Авив Одед Еран споделя, че към този момент смисъла на договорката е най-вече политическо, само че и това " не трябва да се подценява ", въпреки да не може да реши двустранни проблеми с Европейски Съюз като различията за палестинския въпрос. В стопански проект доста неща занапред би трябвало да бъдат съобразени - да вземем за пример дали превозът на газ до Египет и оттова - до Европа не е по-изгоден за страната от построяването на газопровод.

Проектът е значим и за Гърция, която желае да се утвърди на картата на европейските тръбопроводи, година откакто на нейна територия бяха свързани два газопровода, различни на съветските доставки - Трансадриатическия (ТAP) и Трансанадолския (TANAP).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР