Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си

...
Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си
Коментари Харесай

Гърция изплати дълга към МВФ две години предсрочно


Гърция изплати две години предварително последната вноска от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ). Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заяви новината в профила си в Туитър.

Той изрази задоволството си от това, че Гърция е платила последната вноска от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) на МВФ, като акцентира, че това е „ краят на една епоха “ за Гърция. Той добави, че тежката гръцка финансова рецесия през 2010 година е била една „ сива глава “ от гръцката история, която  гърците не би трябвало и няма да преживеят още веднъж.

МВФ отпусна заем от 32 милиарда евро за Гърция като част от избавителната помощ след финансовата рецесия на страната, която стартира преди повече от десетилетие.

Последната стратегия за икономии и промени в Гърция завърши през август 2018 година. Оттогава Атина става все по-стабилна и още веднъж взима заеми на финансовите пазари.

Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации сега са към 2,5 %. В разгара на рецесия през 2012 година те скочиха до над 35 % за известно време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР