Гърция иска да има конструктивен диалог с Турция, основан на

...
Гърция иска да има конструктивен диалог с Турция, основан на
Коментари Харесай

Никос Дендиас: Гърция е отворена за преговори с Турция, след като провокациите приключат

Гърция желае да има градивен разговор с Турция, учреден на интернационалното право, само че нейният комшия в Егейско море би трябвало да спре невижданата ескалация на провокации, сподели гръцкият външен министър Никос Дендиас, оповестява електронното издание на в. „ Kathimerini ".

Двете страни - съдружници от Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), само че исторически врагове - са в несъгласие от десетилетия по редица въпроси, в това число къде стартират и свършват техните континентални шелфове, полети в Егейско море и разграничен Кипър.

„ От Турция зависи да избере дали ще стигне до подобен разговор, или не, само че главната съставна част би трябвало да бъде деескалация ", сподели още Никос Дендиас.

Миналият месец Европейският съюз изрази угриженост по отношение на изказванията на турския президент Тайип Ердоган, който упреква Гърция, член на Европейски Съюз, че е окупирала демилитаризирани острови в Егейско море и споделя, че Турция е подготвена да „ направи каквото е належащо ", когато му пристигна времето.

„ Отговорният за деескалацията е този, който предизвиква ескалацията, което е Турция ", разяснява Дендиас.

Той упрекна Анкара за зачестилите провокации с изразителност на погрешни и правно голословни изказвания, „ даже персонални обиди ".

Турция внезапно е нараснала своите прелитания и нарушавания на гръцкото въздушно пространство, сподели Дендиас, добавяйки, че държанието й наподобява обслужва „ ревизионисткия роман ", който тя предизвиква поредно.

Той сподели, че изказванията на Турция, че Гърция не може да бъде равносилен събеседник дипломатически, политически и военно, нарушават главното предписание на външните връзки - правилото за тъждество сред нациите.

„ Това е афектиран метод, който класира разнообразни страни като повече или по-малко равни ", добави Дендиас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР