Гърция и Турция ще проведат разговори в Атина. Те още

...
Гърция и Турция ще проведат разговори в Атина. Те още
Коментари Харесай

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция ще проведат диалози в Атина . Те още един път ще се опитат да разрешат различията в Източното Средиземноморие , осведоми Агенция Франс Прес.

Анкара ускори натиска в понеделник с изпращане на дипломатическа нота на Израел, Гърция и Европейски Съюз. Турция ги прикани да потърсят позволение преди да стартират да работят върху полагането на подводен кабел в противоречивите води.
 Израел, Гърция и Кипър организираха взаимни военноморски учения
Израел, Гърция и Кипър организираха взаимни военноморски учения

През последните месеци Израел, Гърция и Кипър договориха редица взаимни начинания

По-рано този месец Кипър, Гърция и Израел се на най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод , който ще бъде положен по дъното на Средиземно море.

Турция и Гърция се базират на остарели контракти и интернационалните съглашения , с цел да поддържат конфликтните си териториални искания.

Напрежението се повиши през предходната година, когато Анкара изпрати проучвателен транспортен съд в противоречиви води край турското крайбрежие. Гърция също има искания към тези води, в които се допуска, че има богати находища на природен газ.
 Израел, Кипър и Гърция се свързват с най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод
Израел, Кипър и Гърция се свързват с най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод

Кабелът ще свързва електропреносните мрежи на трите страни

През януари Турция и Гърция организираха диалози в Истанбул . Това бяха първите директни диалози сред двете страни по разногласието от близо 5 година и които бяха проведени след напън от Европейски Съюз.

Новите диалози ще са 62-та среща от 2000 година До момента няма огромен прогрес.

За момента Атина желае единствено да се разиска границата в Егейско море, където някои гръцки острови са до турската територия. Анкара обаче упорства диалозите да включват и изключителната икономическа зона и въздушното пространство на двете страни.

Почти няма информация за дневния ред на днешните диалози , които ще се проведат при закрити врата.
 Турция упрекна военните на Гърция в тормоз над проучвателен транспортен съд
Турция упрекна военните на Гърция в тормоз над проучвателен транспортен съд

Изтребител Ф-16 е хвърлил бомба близо до кораба

Но Турция знае, че на срещата на върха на Европейски Съюз през декември 2020 година страните членки изготвиха лист със наказания против Анкара поради " едностранните дейности и провокации " на страната в Източното Средиземноморие.

Гръцки дипломатически източник съобщи пред Агенция Франс Прес, че въпросът за глобите ще бъде издигнат на срещата на върха през март. Същият източник разясни, че Гърция също разчита на поддръжката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Анкара обаче остава непреклонна. Военният министър на Турция Хулуси Акар прикани Атина да изостави " безкомпромисното и провокативно държание ".

Той жигосах опитите на Гърция да въвлече Европейски Съюз и Съединени американски щати в двустранен спор.

" Доникъде няма да стигнат по този начин ", счита министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР