Гърция и Македония официално сложиха край на многогодишния спорт за

...
Гърция и Македония официално сложиха край на многогодишния спорт за
Коментари Харесай

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Гърция и Македония публично сложиха завършек на многогодишния спорт за името на Бившата югославска република Македония. Двете страни се споразумяха за името Република Северна Македония.

Историческото съглашение подписаха външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс и Никола Димитров , дружно с медиатора от страна на Организация на обединените нации в разногласието за името на Македония Матю Нимиц .

Цялото заглавие на съглашението е: " Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните. "

Договорът остава да бъде утвърден от гръцкия парламент и посредством референдум в Македония, който евентуално ще се организира през месец септември.

 Атина и Скопие реализираха историческо съглашение за името - Република Северна Македония Обновена
Атина и Скопие реализираха историческо съглашение за името - Република Северна Македония

Според разнообразни гръцки и македонски медии контрактуваното име е Република Северна Македония

Церемонията по подписването на документа се организира в гръцкото село Псарадес, намиращо се в региона на Преспа, от страната на Гърция.
След пописването на контракта, събитието се придвижи на територията на БЮРМ - в Отешево, където ще има формален обяд. Делегациите на двете страни потеглиха от Гърция към Македония с лодки по Преспенското езеро.

 Снимка 362707
Източник:

На церемонията участват и министър председателите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев , които водеха договаряния за новото име на БЮРМ.

На историческото събитие участват още Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могериним , еврокомисарят за разширението Йоханес Хан , както и заместител генералният секретар на Организация на обединените нации Розмари ди Карло . В делегацията на Македония са и министрите на защитата, вътрешните работи и европейските въпроси.

 Снимка 362709
Източник:

Подписването на контракта е основно за европейското бъдеще на Македония . Очаква се след решаването на разногласието за името, Скопие да получи дълго чаканата покана за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Възможно е поканата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз да стане факт по време на срещата на върха на водачите на страните членски на Европейски Съюз, която ще се организира на 29 юни. Очаква се поканата за участие в НАТО да дойде в Скопие на 11 юли.



Припомняме, на 17 април тази година Европейска комисия предложи Европейски Съюз да насочи покана за започване на договаряния за участие със Скопие.

 Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни
Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, изясни българският външен министър

Подписването на контракта минава под засилено полицейско наличие. Причината е готвената протестна обсада от страна на опозицията в Гърция.

Припомняме, по отношение на подписването на контракта опозиционната партия в Гърция " Нова народна власт " внесе избор на съмнение към държавното управление на Ципрас.
Вотът се организира през вчерашния ден и беше несполучлив, държавното управление на премиера Ципрас оцеля .
153 депутати в гръцкия парламент отхвърлиха желаната от опозицията оставка на кабинета Ципрас, а 127 народни представители поддържаха настояването.

 Ципрас оцеля при избор на съмнение
Ципрас оцеля при избор на съмнение

Напрежение в Атина

Във връзка с подписването на контракта министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, която през вчерашния ден беше на аудиенция в Македония и беседва с македонския си сътрудник Никола Димитров, съобщи, че България поддържа изцяло Гърция и Македония за решаването на 27-годишния спор и подписването на историческото съглашение за новото име на БЮРМ.

 Днес Балканите градят другарство, благополучен Зоран Заев
Днес Балканите градят другарство, благополучен Зоран Заев

Македония ще дава всички гаранции, нужни на България отсега нататък

Припомняме, след дълги договаряния Атина и Скопие исторически се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите сред министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заерв дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира отрицателно на съглашението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се разгласи срещу взетото решение и отхвърли да се подпише под договорката.

Отказът на Иванов стана причина министър председателят Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония , който беше на аудиенция у нас на 14 юни, четвъртък.

Това от своя страна провокира отрицателни мнения в обществото. По-късно Борисов съобщи, че " щеше да е изменничество, в случай че през днешния ден в София бях посрещнал македонския президент с фанфари ". По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били извънредно храбри държавници и с постъпка си Борисов желал да покаже отношение към тях .

Президентът на Македония Георге Иванов пък съобщи, че позицията му по отношение на съглашението е персонална . Той отказал да го подпише, тъй като виждал документа за първи път и не бил включен в него.

 Русия или Съединени американски щати повлияха на Борисов да откаже среща с Георге Иванов?
Русия или Съединени американски щати повлияха на Борисов да откаже среща с Георге Иванов?

Защо Борисов взима страна, нали беше обединител на Балканите?

Граждани и на двете страни стачкуват против решението .

В България съглашението за името на Македония бе признато добре. От външно министерство оповестиха, че България приветства съглашението за името Северна Македония.

Вътрешна македонска революционна организация също се оповестиха в поддръжка и акцентираха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО.

От Българска социалистическа партия пък желаеха гаранции , че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически искания към нас с новото име Северна Македония.

От АБВ се изрекоха отрицателно .

 Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство
Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението сред Гърция и Македония е значима крачка напред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР