Гърция и Македония официално сложиха край на 27-годишния спор за

...
Гърция и Македония официално сложиха край на 27-годишния спор за
Коментари Харесай

Атина и Скопие официално сложиха край на спора за името на Македония

Гърция и Македония публично сложиха завършек на 27-годишния спор за името на някогашната югославска република. На брега на Преспанското езеро в неделя беше подписано съглашението, съгласно което Македония към този момент ще се назовава Северна Македония.



Премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас неколкократно дефинираха събитието като историческо и показаха, че то оставя в предишното споровете сред Атина и Скопие и в това време отваря нова епоха на добросъседски връзки сред двете страни. Двамата заявиха, че ще работят за приемането на документа от народите на страните си.

Разрешаването на разногласието за името на Македония дава опция на Скопие да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз и НАТО, което би я отдалечило от съветското въздействие.

Споразумението, което провокира недоволството на опозицията и в Атина, и в Скопие, беше подписано на гръцкия бряг на Преспанското езеро. То се намира на границата сред Гърция, Македония и Албания. Документът беше парафиран в 11.40 часа от министрите на външните работи на двете страни под погледите на министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и на външния министър на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисаря по присъединението Йоханес Хан и на медиатора на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц.



Въпреки демонстрацията на топли усеща сред Заев и Ципрас за неделя са планувани митинги против контрактуваното от държавните управления им съглашение, както в Македония, по този начин и в Гърция. Такива имаше и в събота вечерта, а демонстрациите в Атина доведоха и до вълнения.

Подписването на съглашението е единствено първа стъпка за влизането му в действие. Приемането му ще бъде подложено на референдум в Македония, преди този момент то би трябвало да бъде гласувано от Народното събрание в Скопие. Ще е нужна и смяна на македонската конституция.

Парламентът в Атина също би трябвало да гласоподава съглашението. Очаква се гръцкото държавно управление да има повече проблеми при одобряването на документа. Двете държавни управления се надяват парламентите да гласоподават документа в идващите няколко дни, с цел да може при идната среща на водачите на Европейски Съюз в края на юни Македония да получи дата за началото на договарянията за присъединение към съюза.

Нова епоха

" Отваряме път за мир, разцвет и общ прогрес. Трябва да поемем пътя към нова епоха в развиването на този район. Подписването на това съглашение ще постави основите на този път ", сподели в речта си преди подписването Алексис Ципрас. Той се обърна към гърците и македонците с апел да прочетат съглашението сред Атина и Скопие и да го поддържат без предубеждения. Добави че това е " родолюбив контракт ".



" Ще продължим да работим и отсега нататък, с цел да може този контракт да издържи във времето. Трябва да поставим доста старания, с цел да може договорът да бъде признат от хората в двете страни ", разгласи още Ципрас.

" Дойде време още веднъж да пишем щастливи песни на Балканите, а през днешния ден се прави първата, смела крачка в тази тенденция... Една такава нова ария започнахме да пишем тук. Нашата цел е тази ария да се пее доста епохи и от доста бъдещи генерации, на нашия и на вашия език, във вашата и в нашата страна, от нашия и вашия народ ", завърши Ципрас.

Преместихме планини

Метафора употребява и македонският министър председател Зоран Заев. " Преместихме планини ", разгласи той в речта си и цитира думи на гръцкия мъдрец Аристотел, съгласно които " с религия, кураж и вяра, можеш да преместиш планини ".

" Слагаме завършек на години разлики, които издигнаха стена в връзките сред двама съседи ", сподели Заев и добави, че последните три десетилетия са били време на неустановеност за бъдещето. С подписването на контракта за името се полагали главните на " пътя за общото ни бъдеще и партньорство ".



Заев очерта и бъдещите стъпки в връзките с Гърция – отваряне на границите за съдействие, концентриране върху общата сигурност и по-интензивно икономическо съдействие.

Той се обърна и към съперниците на съглашението с думите, че имат право на мнение и причини, само че " европейска полезност е да се откри решение посредством разговор сред институциите ". " С това съглашение двете страни оставят предишното зад тила си “, сподели македонският министър председател.

Символи

Подписването на съглашението стана на гръцкия бряг на Преспанското езеро. Гостът на събитието – Зоран Заев, дойде с лодка и беше посрещнат с обятия от Ципрас.



По-рано държавното управление на гръцкия министър председател оцеля при избор на съмнение. Той беше пожелан от опозицията, която се разгласи против съглашението за името Северна Македония.



Двамата министър председатели бяха посрещнати с бурни овации и на крайници от хората, позволени до церемонията, която беше съпроводена със съществени ограничения за сигурност поради подготвяните митинги от страна на опозиционните партии и в двете страни.

Преди това присъстващите поздравиха за рождения му ден медиатора на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц, който след церемонията съобщи, че събитието е подарък за рождения му ден.

След подписването Заев смъкна вратовръзката си я връчи на Ципрас, който по принцип не носи сходни аксесоари даже и на най-официални събития. Гръцкият министър председател прибра вратовръзката в джоба на сакото си.



След това двамата, представителите на Организация на обединените нации и Европейска комисия, както и другите публични посетители се насочиха с лодка на обяд на македонския бряг на Преспанското езеро.

Реакция

Като " храбра и значима крачка " дефинира българският министър председател Бойко Борисов подписването на контракта за новото име на Македония.

" Договорът за разногласието за името отваря пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО. България постоянно е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното в този момент е жителите на всички страни на Балканите да схванат, че този контракт не води до териториални искания или бъдещи проблеми, а в противен случай - ще ни помогне да живеем дружно по-добре ", написа Борисов във фейсбук.

" Времето ще покаже, че напъните са си коствали. Надявам се до края на месеца Съветът на Европейски Съюз в границите на българското председателство да отвори вратата за договаряния, а през юли нашата съседка да получи зелена светлина за НАТО. Днешният ден е добър и за България - никой не може да е проспериращ и благополучен, в случай че съседите му не са ", написа външният министър Екатерина Захариева във фейсбук.

Анализатори подлагат на критика българското утвърждение за името Северна Македония, защото съгласно тях то може да де съображение за териториални искания към България. Правителствата в Скопие и София отхвърлят тези опасения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР