Гърция готви пакет от ограничителни мерки за краткосрочното отдаване на

...
Гърция готви пакет от ограничителни мерки за краткосрочното отдаване на
Коментари Харесай

СЛЕД КРАЯ НА СЕЗОНА: Гърция реже и нашенци с ваканционни имоти

Гърция готви пакет от ограничаващи ограничения за краткосрочното отдаване на ваканционни парцели поради неимоверния скок на цените, и то най-много в градовете. Така страната се пробва да защищити елементарните наематели от високите цени, а това ще засегне и много наши сънародници. Подобни практики към този момент има осъществени в международни дестинации като Венеция. Мерките ще бъдат въведени евентуално след края на сегашния сезон, който се чака да бъде рекорден. Идеята е ограниченията да не попречват бизнеса.

Според специалисти тези ограничения ще обиден и наши сънародници с парцели в южната ни съседка, макар че към момента не е ясно доколко.

Решението на гръцките управляващи да контролират пазара за краткосрочни наеми, изключително в Атина, наподобява съществено, откакто персонално министър председателят Кириокас Мицотакис приказва по тематиката при започване на месеца.

„ Проучваме пазара на Airbnb основно в Атина, с цел да забележим дали можем разумно да ограничим краткосрочните наеми, с цел да освободим повече парцели за дълготрайно наемане “, сподели той пред публицисти.

Нощувки

Едната от посоките, в която се разискват ограниченията, е ограничението на дните през годината, през които един парцел може да бъде отдаван на кратковременен наем.

Първата огромна стъпка планува да се дефинира географско зониране на рестриктивните мерки.На второ място ще се вкара предел и недопускане на краткосрочни наеми на повече от два парцела за един данъчен регистрационен номер (AFM). Това значи, че един притежател не може да отдава повече от два парцела, като всеки един от тях би трябвало да бъде настрана заявен.

Ще се вкарат и времеви ограничавания. Няма да може да се отдава краткосрочно парцел запериод, по-дълъг от 90 дни в годината.Ако парцелът се намира на остров с по-малко от 10 000 поданици, срокът се понижава до най-вече 60 дни годишно.Въпреки това, в случай че годишният приход на притежателя е по-нисък от 12 000 евро, оптималният интервал на кратковременен наем може да бъде продължен. Това обаче едва ли ще се отнася за наши сънародници, поради че те не заявяват приходите си в Гърция.

Въвеждането на ограниченията обаче е внимателен развой и би трябвало да се обмисли, сподели министър председателят, търсейки баланс сред ползите на туристическия бизнес и елементарните жители.

Презастрояване

Другата мярка, която подхваща страната, е обвързвана с ограничение на строителството в крайбрежните зони. Заради туристическия и капиталовия взрив гръцкото крайбрежие е обект на хиперзастрояване. Според представен от организация Ройтерс отчет на омбудсмана на Гърция Андреас Потакис се припомня, че към 33 милиона туристи са посетили страната през 2023 година – с 5 милиона повече от миналата година. В отчета си обаче омбудсманът предизвестява за възходящите опасности за околната среда и приканва за незабавна промяна.

Плажове

Още преди началото на сезона управляващите стегнаха и разпоредбите по плажовете, ориентирани към възстановяване на публичния достъп до крайбрежието. Новите ограничения са вследствие на огромните митинги предишното лято на локални поданици, така наречен придвижване на хавлиите, които се оплакаха, че нямат свободен достъп, за което „ Телеграф “ към този момент писа. Новите ограничения влязоха в действие незабавно, а спазването им се следи с дронове и даже сателитни фотоси.

След сезона

Всички промени, които се придвижват напред, ще бъдат направени след летния сезон, с цел да не се наруши промишлеността, разясняват от изданието „ Катимерини “. Това значи, че това лято евентуално ще е последното, в което секторът ще работи при настоящия режим. Въз основа на данните, събрани неотдавна от компанията AirDNA по поръчка на изданието, през първото тримесечие на тази година растежът на парцелите за кратковременен наем единствено в Атина е бил 18,5% на годишна база. Подобно е ситуацията и в Солун, както и в туристическите зони.

Рекордни имотни цени

Туристическият взрив носи след себе си напредък и на продажните цени на парцелите в страната. Освен рекордни продажби по суперскъпите дестинации като столицата Атина и островите ценовият потрес е осезателен и в северното крайбрежие на страната, където купуват и почиват най-вече наши сънародници. Ако допреди 3 години можеше да се откри удовлетворителен парцел покрай морето на цена даже към 1000 евро на квадрат, то от предходната година насам цените са двойни и към този момент прескочиха 2000 евро. Пазарът към този момент опитва и по-високи цени, като наклонността се резервира. В съпоставяне с 2017-а ценовият скок е към този момент над 60%.

Източник: Телеграф

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР