Гърция е в плен на горещата вълна, която започна в

...
Гърция е в плен на горещата вълна, която започна в
Коментари Харесай

Гърция е в плен на гореща вълна и пожари

Гърция е в плен на горещата вълна, която стартира в Западна Европа. Докато температурите се повишават, в страната бушуват десетки горски пожари.

Четвърти ден продължава битката с горския пожар в Националния резерват Дадия. Силен вятър затруднява работата на пожарникарите. Заради пожар на егейския остров Лесбос бяха евакуриани стотици хора. Огънят към този момент унищожи къщи.

Небето над остров Лесбос се извърши с пушек от пожара, който гори от през вчерашния ден сутринта. Днес обстановката е трагична и управляващите подредиха евакуация на към 200 души от село Вриса, където огънят доближи на 500 м от някои къщи.



Десетки пожарникари и доброволци се борят с пламъците, само че вятърът разпалва нови огнища. Вчера камери снимаха по какъв начин хора те пробват да гасят с подръчни средства огъня, който унищожи къщи в курорта Ватера, който е над известния плаж. Властите осигуриха рейсове и лодки за изтегляне на стотици туристи и локални поданици.

Сложна е обстановката и на север, в Националния парк " Дадия ", който е част от " Натура 2000 ". Резерватът е прочут с колония от лешояди и с евидствената колония на косове на Балканите. Вече четири дни не стихва пожарът, който изпепели близо 500 хектара гора. Силен вятър и сложният терен затрудняват огнеборците и десетки доброволци. Снощи бяха евакуирани жителите на село Дадия, откакто пламъците приближиха къщи.



От началото на горещата вълна през вчерашния ден в цяла Гърция са избухнали десетки по-малки пожари. Очакват се температури до 42 градуса в континенталната част на страната. Здравните управляващи предизвестяват всички да се защищават от жегата. Тя обаче не разколебава туристите, които обикалят забележителностите на Атина.

" Трябва да се хидратираме, да стоим на сянка и повече вътре. Но желаеме и да разгледаме града ", разяснява Ектор Лопес, екскурзиант от Мексико.

" По новините споделиха 37 градуса, значи наближава 40. Температурата в Лондон е по-ниска - към 25 градуса. Затова седнал съм вътре, да ми е по-хладно ", споделя екскурзиант от Англия.

Очаква се мощните горещини да продължат най-малко 10 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР