Гърция е сред първите пет държави в Европейския съюз, чиито

...
Гърция е сред първите пет държави в Европейския съюз, чиито
Коментари Харесай

Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване

Гърция е измежду първите пет страни в Европейския съюз, чиито национални проекти за възобновяване бяха утвърдени от Европейската комисия. Председателят Урсула фон дер Лайен посети през днешния ден Атина, с цел да заяви персонално положителната вест на гръцкия министър председател Кириякос Мицотакис.

Плановете за развиване на Гърция, Португалия и Испания бяха първите утвърдени от Еврокомисията и Урсула фон дер Лайен стартира своя тур в Европейски Съюз с Лисабон, Мадрид и Атина. Трите страни, които мощно зависят от туризма, бяха измежду най-пострадалите от пандемията. Евросредствата към тях може да потекат още през юли, след утвърждението и от страна на държавите-членки. Финансирането идва от невиждания фонд за възобновяване в размер на 750 милиарда евро. Първият транш от 20 милиарда към този момент беше обезпечен посредством издаването на общи еврооблигации.

" Нашата стратегия за възобновяване е несравнима по своите мащаби и упоритости. Тя е извънреден отговор на една невиждана рецесия. Ще променим бъдещето на нашия континент за десетилетия напред. Вие описвате това в гръцкия проект за развиване. Ще цифровизираме нашите стопански системи, както в никакъв случай до в този момент, ще превърнем европейската зелена договорка в действителност и ще създадем нашите общества по-силни и по-устойчиви ", съобщи Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия.

Гърция ще получи 30,5 милиарда евро - 17,8 милиарда в директни безплатни средства и 12,7 милиарда в заеми. Гръцката стопанска система се сви с над 8 % по време на пандемията.

България, дружно с още три страни, към момента не е внесла в Брюксел националния си проект за възобновяване след корона рецесията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР