Гърция е отблъснала близо 35 000 мигранти, опитващи се да

...
Гърция е отблъснала близо 35 000 мигранти, опитващи се да
Коментари Харесай

Гърция отблъсна 35 000 мигранти, депортира влезлите след 1 март

Гърция е отблъснала близо 35 000 мигранти , опитващи се да преминат на нейна територия нелегално, откогато Турция отвори границата си преди близо седмица. Това са прецизирали източници от гръцкото държавно управление, до момента в който южната ни съседка се готви да депортира стотици други, които са съумели да влязат на нейна територия, оповестява " Ройтерс ".

Хиляди мигранти се насочиха за Гърция, откогато Анкара разгласи на 28 февруари, че ще разреши на мигрантите да преминат границите ѝ и да влязат в Европа, като спря да извършва уговорката си да ги задържа на своя територия, стихотворец в границите на съглашението за мигрантите от 2016 година с Европейския съюз.
 Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат
Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се пробва да вкара хиляди назад в Турция

Анкара упрекна гръцките сили, че са простреляли четирима мигранти, обвиняване, което беше отхвърлено от Атина , която твърди, че турските сили оказват помощ на мигрантите да преминат границата, в това число употребявайки сълзотворен газ против гръцките граничари. И двете страни използваха сълзотворен газ на граничния пункт Кастаниес през вчерашния ден.

Ситуацията в региона на Кастиниес през днешния ден е спокойна. Мигрантите, огромна част от които са от Афганистан и Пакистан , както и от Сирия и други арабски страни, се приютяват в палатки и спонтанни лагери от турската страна на границата.
 Европейски Съюз отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите
Европейски Съюз отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция упрекна Турция, че изнудва Европа

Гръцките граничари са отблъснали близо 7 000 опита за влизане единствено през последните 24 часа, като общо от 29 февруари 34 778 мигранти са създали опит да влязат в Гърция , а броят на задържаните, които са влезнали, е 244 души, прецизираха гръцките държавни източници.

Мигрантите, пристигнали в Гърция незаконно след 1 март, ще бъдат трансферирани в северния град Серес и депортирани назад в страните им , уточни гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи.

" Нашата цел е да ги върнем в техните страни ", означи той.

" Амнести интернешънъл " упрекна Европа в загуба на човещина поради мигрантите

" Тези хора пристигнаха в Европа за сигурност, а принудително им погазиха правата "

Митарачи сподели също, че мигрантите, които са влезнали в Гърция преди 1 януари 2019 година и живеят на островите в Егейско море, ще бъдат трансферирани в континенталната част на страната през идващите дни.

Атина разгласи на 1 март, че няма да приема нови молби за леговище в продължение на месец след скупчването на мигранти на границата. Това провокира рецензии от правозащитни организации.

Егейско море остана бурно през днешния ден и не са били видяни идващи лодки, пренасящи мигранти до о. Лесбос и други гръцки острови от намиращия се наоколо турски бряг.
 Орбан: 130 000 мигранти към този момент са на Балканите, би трябвало да бъдат спрени
Орбан: 130 000 мигранти към този момент са на Балканите, би трябвало да бъдат спрени

" В краен случай... ще пазиме външната граница на Европа "

Лесбос към този момент е хазаин на повече от 20 000 мигранти, като доста от тях живеят в мръсни условия в пренаселени лагери.

Гърция и Европейски Съюз упрекват Турция, че съзнателно е насочила мигрантите към Европа като метод за оказване на напън върху Брюксел да предложи повече пари или да поддържа геополитическите цели на Анкара в спора в Сирия.

Турция, която към този момент приютява 3,6 млн. сирийски бежанци и се сблъсква с следващия напор на бежанци поради сраженията в Северозападна Сирия, твърди, че не може да поеме повече и се оплаква, че помощта от Европейски Съюз е извънредно незадоволителна на фона на нужната прехрана на бежанците.
 Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и уточни на Европейски Съюз решението за рецесията
Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и уточни на Европейски Съюз решението за рецесията

Европейският съюз би трябвало да поддържа Турция в Сирия, в случай че желае решение за мигрантите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР