Гърция е от страните с най-ниска раждаемост в Европа, а

...
Гърция е от страните с най-ниска раждаемост в Европа, а
Коментари Харесай

Гърция обезлюдява: В някои населени места няма регистрирано раждане от години

Гърция е от страните с най-ниска раждаемост в Европа, а в някои обитаеми места няма записано раждане от години, оповестява БТВ.

Младите фамилии се сблъскват с редица проблеми, един от които е жилищната рецесия като съвсем 50% от популацията на страната е съсредоточено в столицата Атина.

Гръцкото държавно управление вкарва ограничения за справяне с тези проблеми, сред които и помощ от 10 хиляди евро за някой, който се реалокира в региона на границата с Турция.

Феноменът на ниската раждаемост в южната ни съседка се развива в последните 30-40 години, като през 2022 страната записва най-нисък брой раждания от 92 години.

Комбинирайки този проблем с жилищната рецесия, която съществува от години, държавното управление на Кириакос Мицотакис вкарва редица ограничения. 

Министърът на общественото доближаване и фамилията София Захараки разгласи стратегия за помощ от до 10 000 евро за 1000 бенефициенти, които се открият в общините Суфли, Орестиада и Дидимотихо. Парите ще се изплатят по следния метод:

За селища с население под 500 души, в случай че се заселят, бенефициентите получават 5000 евро при преместването и 5000 евро след едногодишен престой. 

За селища с население над 500 души, помощта е 6000 евро - 3000 евро при пренасяне и 3000 евро след едногодишен престой.

Програмата е с бюджет 2 милиарда евро, 50% от които ще дойдат от Фонда за възобновяване и развиване, а останалата част от банкови средства и е ориентирана към 20 хиляди бенефициенти – фамилии и физически лица.

Тя съставлява стратегия за разпределяне на ипотечни заеми с ниска рента. Премиерът Кириакос Мицотакис е договорил лихвен %, понижен с 50%, а за многодетни фамилии със 75%. Стойността на недвижимите парцели не би трябвало да надвишава 250 000 евро, а квадратните метра би трябвало да бъдат до 150 и да са издигнати преди 2008г.

Третата значима мярка, която предприе държавното управление е улеснението на напредването на документите на парцели с " незнаен притежател ", които са забранен въпрос за страната от години.

Това са имущества, които се водят на никой и действително стават благосъстоятелност на страната. Миналата седмица процедурата за уточняване на собствеността на такива парцели се облекчи според нова наредба и се чака тези съвсем 400 хиляди парцела да бъдат влети скоро в пазара на парцели.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР